Reflü Nedir?
HASTALIKLAR,  SAĞLIK

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü Nedir? Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü Nedir?

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde ve Çocuklarda Reflü

Hamilelikte Reflü

Reflü Kansere Neden Olur mu?

Reflü Ülsere Neden Olur mu?

Reflünün Neden Olduğu Hastalıklar?

Reflüye Ne İyi Gelir?

Başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

Reflü Nedir?

Reflü Nedir?
Reflü Nedir?

Reflü, mide asidi ve mukusun oluşturduğu mide salgılarının yemek borusunda ve midede yer değiştirmesidir. Tükettiğimiz gıdalar yemek borusundan mideye doğru indirilirken patolojik sorunlardan dolayı tekrar ağıza doğru gelebilmektedir. Yemek borusu ile midenin birleştiği uçta kapakçık şeklinde bir yapı mevcuttur. Bu kapakçık sadece yemek borusundan mideye aktarılan yiyeceklerin geldiği sırada açılmaktadır. Bu bölümde yer alan kapakçığın görevi midede aktarılan besinlerin ve mide asidinin yemek borusuna tekrar geçişini engellemektir. Kapakçıkta oluşan herhangi bir sorunda midede bulunan gıdalar ve mide asidi yemek borusundan yukarı doğru çıkarak yemek borusunda yanma ve acı hissi uyandırır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalıkları tipi ve atipik olmak üzere 2 farklı kategoride değerlendirilebilmektedir. Genellikle tipi Reflü hastalığı en sık karşılaşılan Reflü olmakla beraber midede ve yemek borusunda yanma, ekşime; ağızda ise kötü bir tat hissi yaratmaktadır. Atipik Reflü belirtilerinde ise ağız kokusu, kuru öksürük, diş çürümesi ve ses kısılması oluşmaktadır. Reflü Hastalığının Genel Belirtilerini sıralayacak olursak;

Göğüste yanma ve ağrı hissi

Midede yanma ve ekişime olması

Mideye aktarılan gıdaların tekrar yemek borusuna geri dönmesi

Mideden yemek borusuna gelen mide asidi

Ağız kokusu

Geğirme

Midede şişkinlik hissi

Boğazda yanma ve ağrı hissi

Dişlerde çürüme

Kronik sinüzit

Alerjik astım

Kilo kaybı

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Reflü Nedenleri Nelerdir?
Reflü Nedenleri Nelerdir?

Reflü hastalığının en büyük nedeni şüphesiz ki mide asidinin yemek borusunda uzun süre kalmasıdır. Mide asidinin yemek borusunda uzun süre kalması yemek borusunda tahriş hissi yaratacaktır.

Reflü hastalığının bir diğer nedeni ise yemek borusunu ile midenin birleşiminde bulunan kapakçığın görevini yapmaması ve midede bulunan gıdaların ve mide asidinin tekrar yemek borusuna gönderilmesidir.

Çok sıcak, yağlı ve kızartılmış gıdalar, fazla baharatlı yemekler, asitli içecekler ve meyveler, gazlı içecekler, sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin sık tüketilmesi de Reflü Nedenleri arasındadır.

Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçların kişide yan etki yaratması da Reflü Nedenleri arasında gösterilebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Reflü

Bebeklerde Reflü genellikle bebeklerin 1 yaşına kadarki dönemlerinde kusma şikayetleri ile başlar. Bebeklerde görülen her kusma Reflü sayılmayacağı gibi bebeklerde 1 yaşına kadar Fizyolojik Reflü adı verilen reflünün görülmesi de son derece doğaldır. Bebeklerde Reflü belirtileri kusma sıklığı, nasıl kustuğu, bebeğin beslenmesi, gaz problemi ve bebeğin yatış pozisyonlarına gözlemlenerek belirlenmektedir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken husus reflünün normal Reflü mü yoksa Fizyolojik Reflü olduğu tespit edilmeli. Buda doktor kontrolü ile yapılmaktadır.  Şayet 1 yaşından sonra aynı şikayetler devam ediyorsa tekrar doktorunuza başvurunuz. Çocuklarda görülen Reflü ise tıpkı yetişkinlerde görülen Reflü belirtileri ile aynıdır.

Hamilelikte Reflü

Hamilelik döneminde en sık yaşanan rahatsızlıkların başında gelen Reflü bebeğin büyüme döneminde mideyi itmesi ile mide asidinin yemek borusuna kaçması ile oluşur. Hamilelik döneminde görülen reflünün diğer bir nedeni ise anne adayının hormonsal değişiminin ve kullandığı ilaçların yan etkisidir. Hamilelik döneminde Reflü için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Reflü Kansere Neden Olur mu?

Reflü hastalığına yakalanan her hastanın merak ettiği soruların başında Reflü Kansere Neden Olur mu Sorusudur. Mide tarafından yemek borusuna aktarılan zararlı hücrelerin yemek borusunda uzun süre kalması durumunda küçükte olsa kanser riski oluşturur. Bu oran yüzde 0,5 oranındadır.

Reflü Ülsere Neden Olur mu?

Reflü belirtileri ülser hastalığının belirtileri ile karıştırılmaktadır. Mide asidinin özel bir cihaz yardımı ile 24 saat içerisinde analizi yapılarak Reflü veya ülser hastalığına neden olduğu belirlenmektedir. Mide asitleri başta Reflü ve Ülser olmak üzere bir çok hastalığa neden olabileceği için kişide ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların hastalık türü belirlendikten sonra tedavisine başlanılır.

Reflünün Neden Olduğu Hastalıklar?

Tedavi edilmeyen Reflü hastalıkları maalesef ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Peki bu hastalıklar nelerdir.

Solonum yolu hastalıkları (Astım, Farenjit gibi)

Demir eksikliği hastalıkları (Anemi gibi)

Yemek borusunda iltihaplanmalar

Akciğere asidin kaçması durumunda zatürre

Sindirim yollarında kanamalar

Midede daralmalar

Az rastlansa da kanser hastalıkları

Ağız kokusu

Diş çürümesi

Ses kısıklığı

Horlama

Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflüye Ne İyi Gelir?
Reflüye Ne İyi Gelir?

Sebze ağırlıklı beslenin. Sebzeli yemekler midenin rahatlamasını sağlar. Böylelikle mide asit yoğunluğunu azaltır ve yemek borusuna kaçan asidin yanma hissi oluşturmasını engeller.

Yağlı, kızartma, acı ve bol baharatlı yemeklerden uzak durun. Bu tür yemekler mideyi yakacağı gibi yemek borusuna da zarar vermektedir.

Tüketilen gıdaları iyice çiğnedikten sonra yutun. Zira iyi çiğnenmeyen gıdaları hazmedemeyen mide asit oluşturup yemek borusuna yanma hissi yaşatır.

Çay ve kahveleri çok sıcak tüketmeyin.

Yemek asidini azaltan yiyecekleri tüketin.

Yemekten hemen sonra uyumayın.

Çok sık hareket edin.

Reflü diyeti uygulayabilirsiniz. (Sebze ağırlıklı bir diyet programı ile)

Not: Yukarıda verdiğimiz bilgiler hiçbir hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan bilgiler olmamakla beraber sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir rahatsızlık durumunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan LİMONUN FAYDALARI NELERDİR? başlıklı makalemizde Limon Suyu Zayıflatır Mı?, Limon Tansiyonu Düşürür Mü? ve Limon Zararları Nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir