Ağız İçi Yaraları
HASTALIKLAR,  SAĞLIK

Ağız İçi Yaraları (Aft)

Ağız İçi Yaraları (Aft)

Ağız İçi Yaraları (Aft) Nedir?

Ağız İçi Yaraları Belirtileri Nelerdir?

Ağız İçi Yarası Nedenleri Nelerdir?

Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir? Ağız İçi Yaraları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sorularını siz değerli ziyaretçilerimiz için araştırdık.

Ağız İçi Yaraları (AFT) Nedir?

Ağız İçi Yarası diğer bir adıyla Aft, maalesef hemen hemen herkesin mustarip olduğu ve belli dönemlerde ağız içerisinde farklı bölgelerde çıkan mukozal hasarlardır. Ağız ve yanakların iç kısmında, dil ve dil altı damak bölgelerinde, diş etlerinde dudaklarda çıkan yaralardır. Şayet ağız içerisinde oluşan bu yaralar iltihaplanmış bir görüntünün yanında şişkinliğe de neden oluyorsa bu yaralara Aft adı verilmektedir.

Ağız İçi Yaraları Belirtileri Nelerdir?

Ağız İçi Yaraları 1 – 2 gün içerisinde oluşup iyileşme süresi ise yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Peki Ağız İçi Yaraları Belirtileri Nelerdir?

Yara oluşumu sırasında tatlı bir kaşıntı ve yanma hissi

Yaranın çıktığı alanda şişkinlik ve acı

Yaranın çıktığı bölgede kızarık görüntü

Yara bölgesinde iltihaplanmaların oluşması

Yeme – içme konuşma esnasında ağrı ve batma hissinin yoğun yaşanması

Diş fırçalama esnasında acı hissi

İştahsızlık

Baş ağrısı

Yüksek olmayan ateşlenme

Ağız İçi Yaraları Neden Oluşur?

Ağız İçi Yaraları Nedenleri maalesef kesin olarak bilinmemekle beraber stres ve psikolojik sebeplerden kaynaklandığı en kuvvetli ihtimaldir. Başka bir kuvvetli ihtimal ise tüketilen gıdaların sağlıksız olması ihtimalidir. Peki Ağız İçi Yaraları Neden Oluşur? Sorusunun diğer kuvvetli ihtimalleri nelerdir?

Besin ve ilaçlardan kaynaklanan alerjik durumlar

Tüketilen gıdaların çok sıcak ve soğuk tüketilmesi (Buz dolabı sularından uzak durmanızda fayda vardır.)

Vitamin ve minarel eksikliğinin olması

Sık ilaç kullanımı

Ağız içi bakımının yanlış veya yetersiz yapılması

Sağlık açısından kaliteli olmayan kimyasal içerikli diş macunu ve diş fırçalarının tercih edilmesi

Asitli içeceklerin sık tüketilmesi

Bağışıklık sisteminin güçlü olmaması

Ağız İçi Yaralarına Ne İyi Gelir?

Ağız İçi Yarasına Aft Ne İyi Gelir? Veya Ağız İçi Yarası İçin En İyi Tedavi Yöntemi Nelerdir? Soruları herkesin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Aşağıda sıralayacağımız maddeler doğal tedavi yöntemleridir. Ağız İçi Yarası oluşması durumunda diş hekiminize başvurmanızı ve bir an önce tedaviye başlanılmasını tavsiye ediyoruz. Şayet diş hekiminiz herhangi bir tedaviye gerek duymaz doktorunuza da danışarak evde doğal tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.

Karbonat

Karbonatın anti bakteriyel özelliğinin olması ve yaralar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olması Karbonatı Ağız İçi Yaraları için Tedavi Yöntemlerinden biri olarak uygulayabilirsiniz. Alternatif tıp yöntemi ya da doğal tedavi yöntemlerinde Karbonat ağız yaralarının iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Peki Ağız İçi Yaraları İyileştirmede Karbonatın Kullanımı Nasıldır? 1 çay kaşığı karbonatı yaklaşık yarım çay bardağı suyun içerisinde karıştırarak hazırlanan karışımı gargara yapınız. Şayet yara dudak gölgesinde ise karbonatlı su karışımını bir bez yardımı ile yaranın üzerinde 1 dakika bekletiniz. Gargara ve bez tamponu sırasında kuvvetli bir yanma hissi oluşacaktır. Bu yanma 1 dakika sonra biter ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamasının yanında uzun süre acı hissinizi dindirecektir.

Tuzlu Su

Tuzlu Su karışımı da Karbonat Tedavisi kadar sık kullanılan diğer bir yöntemdir. 1 tatlı kaşığı tuzu yarım bardak su ile karıştırıp oluşan karışımın gargara yapılması ile Tuzlu Su tedavisi yapılır. Tuzlu Su hem yaraların daha erken iyileşmesini sağlar hem de hastanın bir süre acı çekmemesini sağlayacaktır. Tuzlu Su yönteminin günde 2 defa uygulanması idealdir.

Adaçayı

Adaçayı enfeksiyonların iyileştirilmesinde ve ağız içi yaralarının iyileştirilmesinde etkili olan diğer bir doğal yöntemdir. Yalnız unutulmamalıdır ki kullanılan adaçayının mutlaka doğal olması gerekmekte ve toz halinde paketlemiş olan adaçaylarının etkili olmadığını unutmayın. Peki Ada Çayı Nasıl Hazırlanır? Kaynatılan suya atılan adaçayının demlenmesinden sonra adaçayının demlenmesinden sonra ılınması için soğutulması gerekmektedir. Zira adaçayını çok sıcak tüketmek sağlıklı değildir. Hazırlanan adaçayının içerisine şeker ve tatlandırıcı atılmaması da son derece önemlidir. Ilık adaçayının ağız içerisinde her yudumda ağız içerisinde yaklaşık 20 saniye bekletilmesi yaraların iyileşme hızını arttıracaktır.

Önemli

Yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri doğal yöntemler olup ağız bakımında evde sıklıkla kullanılan alternatif tıp yöntemleridir. Bu tedavilerin hangilerinin uygulanacağı veya hangilerinin uygulanmayacağına diş hekiminiz karar vermelidir. Kullanılan doğal tedavi yöntemlerinde kişinin alerji durumu ve yan etkileri de düşünülerek herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması için mutlaka uygulama öncesinde doktorunuza başvurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir