KETOJENİK DİYET NEDİR?
SAĞLIK

KETOJENİK DİYET NEDİR?

KETOJENİK DİYET NEDİR?

KETOJENİK DİYET NEDİR?
KETOJENİK DİYET NEDİR?

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmeli?

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Konu başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık..

Konu sağlıklı yaşam ya da zayıflamak olduğunda her türlü yöntemi denemekten asla vazgeçmeyiz. Hatta bazen kilo vermeyi öyle abartırız ki bu yolda aç kalmayı bile göze alırız. Hal böyle olunca da hangi diyet türlerinin bizim için faydalı olacağını araştırmaya başlarız. Son yılların en popüler diyetlerinden biri olan ketojenik diyet de sanırım bu sebeplerden dolayı günden güne daha fazla araştırılmaktadır. Bizde bu yazımız da sizler için ketojenik diyeti araştırdık. Peki nedir bu ketojenik diyet?

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, tıpta öncelikle çocuklarda bulunan ve kontrol edilmesi zor olan refrakter epilepsiyi tedavi etmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Yüksek yağlı besinler ile yeterli miktar proteinin öncelikli tüketildiği, düşük karbonhidrata yer verilen bir diyettir. Bir diğer ismi ise keto diyettir. Yapılan araştırmalara göre başta epilepsi hastalığı olmak üzere alzheimer, diyabet, kanser gibi bir çok rahatsızlığa iyi geldiği ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat araştırmaları hala devam eden ketojenik diyetin, uzun süre uygulandığında bazı problemlere sebep olacağı bilinmektedir. Bu sebeple muhakkak bir diyetisyen kontrolünde uygulanması gereken bir diyettir.

Peki neden ketojenik diyet? Denilmektedir. Ketojenik diyette kişinin dışarıdan karbonhidrat alımı sınırlandırılır.Dışarıdan karbonhidrat alımı azaldığında vücutta ketoz adı verilen metabolik bir durum ortaya çıkar. Vücutta meydana gelen bu olay sonrasında karbonhidrat yerine yağ yakımı başlar. Böylece yağ karaciğerde ketonlara dönüştürülür ve beyin dahil vücudun tüm enerjisi bu ketonlardan sağlanır.

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

En yaygın olan ketojenik diyet türleri şunlardır:

Standart ketojenik diyet (SKD): Çok düşük karbonhidrat, orta seviyede protein ve çok yağlı besinlerin tüketildiği diyet türüdür. %75 oranında yağ tüketilirken sadece %5 oranında karbonhidrat tüketilir.

Yüksek proteinli ketojenik diyet: Standart ketojenik diyetin hemen hemen aynısıdır. Sadece protein oranlarında değişiklik söz konusudur. SKD’de %20 oranında protein tüketilirken bu diyette %35 oranında protein tüketimi söz konusudur. Alınan yağ oranı böylece %60’lara düşer.

Döngüsel ketojenik diyet ve Hedefe yönelik ketojenik diyet: Her iki diyet türü de vücut geliştirmek isteyenler ya da sporcular tarafından uzman bir diyetisyen eşliğinde tercih edilmelidir.

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmeli?

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmeli?
Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmeli?

Çeşniler: Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik gibi baharat ve otları listenize ekleyebilirsiniz.

Düşük karbonhidratlı sebzeler: Yeşil sebzeler başta olmak üzere düşük karbonhidratlı domates, biber ve soğan gibi sebzeler de tercih edilebilir.

Et, balık, hindi eti, kırmızı et türleri ve tavuk eti: jambon, pastırma, salam ve sosis gibi ürünler ketojenik diyetteki proteinin önemli bir kısmını karşılar. Balık olarak  alabalık, hamsi, kefal, orkinoz, ringa, sazan, somon, ton balığı, uskumru ve yayın balığı gibi omega-3’ün bol miktarda bulunduğu yağlı balıkları tercih etmelisiniz.

Kuruyemiş ve tohumlar: Ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, gibi sağlıklı yağ içeren bu besinleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Meyveler: Bütün avokado veya taze guacamole gibi meyveler düşük porsinyonlarda tüketilebilir.

Peynir: Beyaz peynir, kaşar peyniri, keçi peyniri, krem peynir, mozarella, tulum peyniri gibi ürünler ketojenik diyette en çok tercih edilen peynir çeşitleridir.

Sağlıklı yağlar: Başta sızma zeytinyağı olmak üzere sağlık açısından gerekli yağları ve hayvansal olarak organik tereyağını tüketebilirsiniz.

Yumurtalar: Genellikle omega-3 açısından zengin büyük yumurtalar tercih edilmelidir.

Ketojenik diyette alkol, baklagiller, ketçap ve mayonez, şekerli hazır besinler, şekerli meyveler, kök sebzeler, tahıllar ve nişastalar gibi gıdalar yüksek oranda karbonhidrat içerdiğinden tüketilmemelidir. Günlük karbonhidrat tüketimi 50 gramı geçmemelidir.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Başta epilepsi olmak üzere diyabet, kanser, alzheimer gibi bir çok hastalığın tedavisinde uygulanmış ve hastalığın risk faktörlerinde azalma meydana geldiği saptanmıştır.

Kalori saymadan ve yiyecek takibine çok fazla gerek kalmadan kilo vermeye yardımcı olmuştur.

HDL kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı gibi değerlerinin normal seviyelere gelmesinde etkilidir.

Parkinson hastalığında gözlemlenen semptomların hafiflemesine yardımcı olmuştur.

Düşük karbonhidrat sebebiyle beyinde meydana gelen elektrik şoklarının azalmasına sebep olduğundan epilepsi tedavisinde etkili olmuştur.

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Ketojenik diyet, tamamen doğal ve güvenilir bir diyet türü değildir. Her ne kadar kilo vermeye yardımcı da olsa da bir hastalığın tedavisi için ortaya çıkmıştır ve araştırmaları halen devam etmektedir. Sağlıklı da olsanız bu tarz diyetleri muhakkak uzman bir doktor gözetiminde yapmalısınız. Sonuçta vücudunuz için gerekli olan karbonhidrat gibi önemli bir besini almaktan vazgeçip vücudunuzu farklı bir formata sokmaktasınız. Uzun vadede ketojenik diyet bazı problemlere sebep olabilmektedir.Bunlardan bazıları:

Uzun süre devam eden ketojenik diyetin çocuklarda büyümeyi yavaşlattığı gözlemlenmiştir.

1/1000 olan böbrek taşı riskinin 1/20’ye yükseldiği ortaya çıkmıştır.

2 ile 7 gün arasında değişen halk arasında keto gribi olarak bilinen vücudunuzun diyete uyum sağlama sürecinde bir takım problemler yaşanabilir. Bunlar: enerji kaybı, sindirimde sıkıntı, mide bulantısı, algıda yavaşlık, sürekli açlık hissi, uyuma ihtiyacı ya da uykusuzluk gibi problemlerdir.

Vücudun ketoz sırasında meydana getirdiği atıklar sebebiyle ağızda ya da idrarda koku meydana gelebilir.

Vücutta tuz, su ve mineral eksikliği meydana gelebilir.

 

Ketojenik diyete başlamadan önce muhakkak bir uzmana başvurun. Herhangi bir hastalığınızın olup olmadığını anlamak için kan tahlili yaptırmayı ihmal etmeyin. Ketojenik diyete başlamadan önce karbonhidrat tüketimini kademeli olarak azaltmanızda fayda vardır. Vücudunuzda diyet sırasında kaybedeceğiniz minerallar için ek gıda takviyelerini doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Bir önceki yazımız olan Bademin Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Badem Yağının Faydaları Nelerdir?, Bademin Besin Değerleri Nelerdir? ve Bademin Faydaları Nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir