KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?
HASTALIKLAR,  SAĞLIK

KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?

KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?

KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?
KOLESTEROLE NE İYİ GELİR?

Kolesterole Ne İyi Gelir?

Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Kolesterolün Sebepleri Nelerdir?

Kolesterolün Türleri Nelerdir?

Yüksek Kolesterolün Tedavisi Mümkün Mü?

Konu başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık..

Ülkemizde yaygın olarak olarak görülen ve toplum arasında en çok bilinen hastalıklardan biri olan  kolesterolü, basitçe anlatmak gerekirse hayvansal gıdalardan almış olduğumuz yağa benzer bir çeşit maddedir. Kolesterol her insanda  belirli aralıklarda bulunması gereken ve vücudun görevlerini yerini getirmesine yardımcı olan bir maddedir. Kolesterolün, hücre zarının akışkanlığını sağlamak, D vitamini ve steroid yapıdaki hormonların sentezlenmesine yardımcı olmak gibi görevleri vardır.Burada anlatmak istediğimiz kolesterolün bahsedeceğimiz değerlerin dışında olmasıdır. Halk arasında yüksek kolesterol olarak bilinen bu hastalık tedavi edilmezse ciddi sorunlara sebep olabilir.

Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol; hayvan hücrelerinin zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan, vücudumuzda özellikle sindirim ve endokrin sistem de bir takım görevlere sahip yağa benzer bir maddedir. Hayvansal gıdaları tükettiğimizde vücudumuza alınan kolesterol, karaciğer, ince bağırsak, böbrek üstü bezi ve üreme organları gibi bir çok organda senteze uğrayabilir. Gereğinden fazla hayvansal gıda tüketimi zamanla kötü kolesterolün yükselmesine ve yüksek kolesterol hastalığına yakalanmamıza sebep olabilir.Yüksek kolesterol de kalp ve damar tıkanıklığına ve safra kesesi rahatsızlığı gibi hastalıklara sebep olabilir. Belirtileri:

Yüzde özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkteki yağ bezeleri,

Göğüs ağrısı,

Halsizlik ve yorgunluk,

Ciltte solgunluk,

Baş dönmesi,

Deri altında yağ birikmesi,

Vücutta yer yer meydana gelen morarmalar,

Ciltte meydana gelen lekeler,

Ayak ve bacaklarda uyuşma veya ağrı,

Yaraların geç iyileşmesi,

Yüksek Kolesterolün Sebepleri Nelerdir?

Yüksek Kolesterolün Sebepleri Nelerdir?
Yüksek Kolesterolün Sebepleri Nelerdir?

Obezite,

Hareketsiz yaşam,

Zararlı alışkanlıklar,

Diyabet,

Yüksek tansiyon,

hipotiroidizm

Genetik yapı,

Stres, kaygı ve depresyon,

Hayvansal gıdaların aşırı tüketimi,

Çok fazla yağlı yiyecek ve fast food tüketimi

Kolesterolün Türleri Nelerdir?

Kolesterolün ceşiti demek vücuttaki lipoprotein çeşitliliği anlamına gelir. Kolesterolün birden fazla türü olmakla birlikte en çok bilinen iki türü vardır.Bunlardan biri iyi kolesterol dediğimiz HDL yani yüksek yoğunlu lipoprotein, bir diğeri ise kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL yani düşük yoğunlu lipoproteindir. HDL (iyi kolesterol); yağların doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlayarak kalp ve damar çeperlerinin yağlanmasını engeller ve bu damarları korur. LDL (kötü kolesterol); dokudaki kolesterolü gerekli yerlere taşımakla görevlidir. Bu değerin yüksek çıkması durumunda, kolesterol gerekli yerlere taşınmaz ve kalp ve damar çevresindeki çeperlerde birikir. Kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet verirken ayrıca böbreklere giden kan ve oksijenin taşınmasını da engelleyerek böbrek rahatsızlıklarına sebep olur. Sağlıklı bireylerde LDL 130 Mg/dl’nin altında ve total kolesterol 200’ün altında olmalıdır. HDL kadınlarda 40Mg/dl’nin, erkeklerde ise 50 Mg/dl’nin altında olmalıdır.

Yüksek Kolesterolün Tedavisi Mümkün Mü?

Vereceğiniz kan tahlilleri sonucunda kolesterolünüzün hangi seviyede olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer yüksek kolesterol hastalığına sahipseniz öncelikle doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin.Ayrıca kolesterol diyeti dediğimiz akdeniz diyetini ve hareketi hayatınıza katarsanız kolesterolünüzü normal seviyelere indirmeniz mümkündür.Bunların dışında ismini vereceğimiz yiyeceklerin tüketimi de yüksek kolesterolünüze iyi gelecektir.

Kolesterole Ne İyi Gelir?

Kolesterole Ne İyi Gelir?
Kolesterole Ne İyi Gelir?

Tükettiğinizde kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olacak bazı besinler şunlardır:

Zeytinyağı: Antioksidan kaynağı olan zeytinyağı, hem yüksek tansiyona hem de kolesterole iyi gelir. Doğalını bulup salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Badem,fındık gibi kuru yemişler: Yağ bakımından oldukça zengin olan bu yiyecekler, içerisinde doymamış yağ bulundururlar. İyi kolesterolü yükselterek kötü kolesterol değerinin düşmesini sağlar.Fakat bu tarz kuru yemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Domates: içermiş olduğu likopen maddesi sayesinde yüksek tansiyon ve kolesterolün düşmesini sağlar. Çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Barbunya ve diğer baklagiller: lif açısından oldukça zengin olan baklagiller kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Marketlerde satılan konserveler yerine mevsiminde tüketmeyi tercih edin.

Balık: omega 3 barındıran bu yiyecek oldukça sağlıklıdır. Daha çok sardalya, ton balığı ve somon gibi omega 3 açısından zengin balıkları tüketmeyi tercih edin.

Yulaf: yine lif açısından oldukça zengin olan bu tahılı tüketirken fazla işlem görmemiş olanları tercih etmeyi ihmal etmeyin.

Egzersiz: her hastalığın ilacı sağlıklı yaşam ve harekettir. Günde yarım saat hafif tempolu şekilde yürümeyi ihmal etmeyin.

 

Önemli: Yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri doğal yöntemler olup evde sıklıkla kullanılan bitkisel tedavilerdir. Bu tedavilerin hangilerinin uygulanacağı veya hangilerinin uygulanmayacağına doktorunuz karar vermelidir. Kullanılan doğal tedavi yöntemlerinde kişinin alerji durumu ve yan etkileri de düşünülerek herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması için mutlaka uygulama öncesinde doktorunuza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR? başlıklı makalemizde Saç Ve Cilt Bakımında Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?, Zeytinin Besin Değerleri Nelerdir? ve Zeytinin Faydaları Nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir