DİYABET (ŞEKER HASTALIĞINA) NE İYİ GELİR?
HASTALIKLAR,  SAĞLIK

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞINA) NE İYİ GELİR?

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞINA) NE İYİ GELİR?

Diyabet (şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?

Diyabet (şeker Hastalarının) Belirtileri Nelerdir?

Diyabet (şeker Hastalığının) Sebepleri Nelerdir?

Diyabet (şeker Hastalığının) Çeşitleri Nelerdir?

İnsülin Direnci Nedir?

Diyabet (şeker hastalığı) Tanısı Nasıl Konulur?

Konu başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık..

Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan diyabet hastalığı, halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinir. Hastalığın tam adı: Diabetes Mellitus’dur. Yunanca ismi şekerli idrar demektir. Kronik bir rahatsızlık olan diyabet hastalığı, vücudumuzda bulunan insülin hormonunun az salgılanması ya da hiç salgılanmaması sonucu ortaya çıkar. Açlık kan glikoz düzeyinin 70-100 Mg/dl olması gerekirken bu düzeyin üstünde çıkan değer diyabet olma olasılığını arttırır. Diyabet Federasyonu’nun vermiş olduğu istatistiki  verilere göre; her 11 yetişkinden biri diyabet hastasıdır. Bu bilgiler doğrultusunda diyabet hastalığı, tedavi sürecine uyulmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Öyleyse bu ciddi hastalığın tedavisine ne iyi gelir yakından bakalım. Diyabet (Şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?

 Diyabet (Şeker Hastalığının) Sebepleri Nelerdir?

TİP 1 ve TİP 2 şeklinde iki türü bulunan şeker hastalığının Tip 1 türü, genellikle genetik faktörlerden kaynaklı olup insülin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan pankreas organının zarar görmesi ya da vücutta meydana gelen diğer aksaklıklardan kaynaklanmaktadır. Daha yaygın olarak görülen TİP 2 diyabetin nedenleri şunlardır:

Obezite (aşırı kilo)

Aile de diyabetin olması

Yaş faktörü (ileri yaş)

Hareketsiz yaşam tarzı

Stres, depresyon

Normalden yüksek kiloda bebek dünyaya getirmek

Diyabet (Şeker Hastalarının) Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalığının belirtilerinde en sık karşılaşılan durumlar:  aşırı yemek yeme isteği ve doymamak, sık idrara çıkma(genelde gece), ağızda kuruluk ve çok su içme isteğidir. Diğer belirtiler şunlardır:

Halsizlik ve yorgunluk

Kilo kaybı

Bulanık görme

Ayaklarda  rahatsızlık( kaşıntı, karıncalanma gibi) meydana gelmesi

Yaraların geç iyileşmesi

Ciltte kuruluk ve kaşıntının meydana gelmesi   

Ağızda değişik koku oluşumu

Diyabet (Şeker Hastalığının) Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet (şeker Hastalığının) Çeşitleri Nelerdir?
Diyabet (Şeker Hastalığının) Çeşitleri Nelerdir?

Tip 1 Diyabet (insüline bağımlı diyabet): Genellikle çoçukluk dönemlerinde meydana gelir. Vücuttaki insülin hormonun az ya da hiç salgılanamaması sonucu ortaya çıkan diyabet türüdür. Dışarıdan insülin alınması zorunludur.

Tip 2 Diyabet: Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı direnç kazanması sonucu oluşan diyebet türüdür.

Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): Tip 1 diyabet türüne bağlı olarak ileri yaşlarda vücudun bağışıklık sistemine zarar vermesi sonucu ortaya çıkar.

Maturity Onset Diabetes (MODY): Tip 2 diyabet türüne bağlı olarak gelişen diyabetin başka bir çeşididir.

Gestasyonel Diyabet: Gebelik sırasında meydana gelen diyabet türüdür.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı vücuttaki karaciğer, kas ve yağ gibi dokularda bozulmaların meydana gelmesini ifade eder. Bu sebeple kan şekeri değeri hep yüksek seviyelerde kalır.Durum böyle olunca da kan şekerinin düşürülmesi için pankreastan daha fazla insülin hormonunun salgılanmasına sebep olur. Tedavi edilmediği takdir de tip 2 diyabete dönüşür.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Tanısı Nasıl Konulur?

Diyabet tanısı konulurken iki ayrı yöntem uygulanır. Bunlardan biri açlık kan şekeri ve diğeri de glikoz yüklemesi testi(OGTT) dir. Normal şartlarda sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri 70-100 mg/Dl olmalıdır. Açlık kan şekeri değerinin 126 mg/Dl ve üstü olması durumunda diyabet tanısı konulur. 100-126 mg/Dl oluşan değer için glikoz yükleme testi yapılır. Tokluk şekerine öğünden iki saat sonra yapılan bu test ile bakılır.Kan şekeri seviyesinin 200 mg/Dl olması durumunda şeker hastalığı teşhisi konulur. 140-199 mg/dl arasında çıkan değer, halk arasında gizli şeker olarak bilinen pre-diyabet hastalığının habercisidir. Ayrıca bütün bunların yanında diyabet teşhisinin konulabilmesi için 3 aylık şeker olarak da bilinen hbA1C değerininde %7 den yüksek olması gerekmektedir.Peki tanısı konulan şeker hastalığının tedavisi mümkün müdür? Diyabet (şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?

Diyabet (Şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?

Diyabet (şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?
Diyabet (şeker Hastalığına) Ne İyi Gelir?

Tanısı konulan şeker hastalığının tedavisi alanında uzman doktorlar tarafından belirlenir. Tip 1 diyabet hastalarının iğne şeklinde dışarından insülin hormonunu alması gerekirken Tip 2 diyabet hastasının oral yoldan antibiyotikle tedavisi mümkündür. Tıbbi bilgilerin yanı sıra bu tarz kronik rahatsızlığa sahip kişilerin diyet listelerine, uyku düzenlerine ve hareket egzersizlerine muhakkak dikkat etmesi gerekmektedir.

Diyabet hastaları karbonhidrat oranı yüksek besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Beyaz ekmek yerine çavdar, tam buğday, yulaf gibi besleyici ve kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekleri tercih etmelidir.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan tarçını ve her derde deva olan çörek otunu yağsız yoğurt veya sütlerinde tercih edebilirler.

Yağ oranı yüksek kırmızı et yerine beyat et tercih edilmelidir.

Armut, avokado gibi lif ve antioksidan açısından zengin meyveler tercih edilebilir.

Alkol, gazlı veya şekerli içecekler yerine su tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Şeker hastalığı ciddi bir hastalık olup tedavi süresince kan şekerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yüksek seyreden kan şekeri değeri göz, kalp, sinir, beyin, uzuvların kesilmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme bile sebep olabilir.

 

Önemli Hatırlatma : Verdiğimiz bilgiler kesinlikle hiçbir hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan bilgiler olmamakla beraber olası bir sağlık sorununda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Bir önceki yazımız olan Zencefilin Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde encefil Tozu, Zencefil Çayı Nasıl Yapılır? ve Zencefil Nasıl Tüketilir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir