AĞIZ KOKUSUNA NE İYİ GELİR?
HASTALIKLAR

AĞIZ KOKUSUNA NE İYİ GELİR?

AĞIZ KOKUSUNA NE İYİ GELİR?

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız Kokusunun Tedavisi Mümkün Mü?

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Konu başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık..

Ağız kokusu, hiç kimsenin yaşamak istemeyeceği fakat hemen hemen herkesin bir defa da olsa yaşadığı bir problemdir. Gün içerisinde tükettiğimiz yiyecekler eğer ağız bakımı geciktirilirse ağızda istenmeyen kokulara sebep olabilir. Ağız kokusu geçici ya da kalıcı olabilir. Ağız kokusunun nedenlerini tek bir sebebe bağlamak doğru değildir. Ağız kokusu gün içerisinde tükettiğimiz sarımsak, soğan, tütün gibi basit sebeplere bağlı olabilirken mide rahatsızlığı, diş eti kanaması gibi ciddi sorunların sebebi de olabilir. Kendimiz ve başkaları için hoş karşılanmayan ağız kokusuna nelerin iyi geldiğine yakından bakalım.. Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Gün içerisinde tüketilen sarımsak, soğan, bol baharatlı yiyecekler geçici olsa da ağız kokusuna sebep olabilir.

Sigara ve alkol kullanılması,

Açlık,

Diş etinde meydana gelen iltihaplanmalar,

Diş taşı oluşumu,

Çürük diş,

Geniz akıntısı,

Kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıklar,

Dişlerin fırçalanmaması,

Çeşitli mide rahatsızlıkları,

Kullanılan ilaçlar,

Tükürüğün az salgılanmasından kaynaklanan ağız kuruluğu ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağız Kokusunun Tedavisi Mümkün Mü?

Ağız Kokusunun Tedavisi Mümkün Mü?
Ağız Kokusunun Tedavisi Mümkün Mü?

Halitozis denilen ağız kokusu, yukarıda saymış olduğumuz çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Ağız kokusunu engellemek için öncelikle ağız bakımının düzgün yapılması gerekmektedir. Diş etlerine ve dişlerinize uygun bir fırça ve macun ile günde en az iki kez dişlerinizi fırçalanamanız, diş ipi kullanmanız ve beraberinde gargara yapmanız gerekmektedir. Ağız bakımınızı yaptığınız halde şikayetiniz halen devam etmekte ise öncelikle bir diş hekiminize başvurmanızda fayda vardır. Diş hekimi ağız kokusu tedavisinde öncelikle ağızdan ve burundan verilen nefesi koklar ve bu koku ölçekler sayesinde değerlendirilir. Ayrıca dilin arka kısmı ağız kokusuna en çok sebep olan bölge olduğu için diş hekimi tarafından bu kısımdan da koku örneği alınıp değerlendirilir. Eğer diş ya da diş etinizden kaynaklanan bir problem varsa buna çözüm üretilir. Ağız kokunuzun başka sebepleri varsa diş hekimiz sizi ilgili birimlere yönlendirecektir. Yapılan tetkikler sonrasın da ciddi bir problem yoksa bu sorun çözüme kavuşturulacaktır.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Evde basitçe uygulayabileceğiniz bu yöntemler sayesinde ağız kokunuza son verebilirsiniz.

Karanfil: Günde 2-3 sefer bir ya da iki adet karanfil çiğnenirse ağızdaki kokuya iyi gelecektir.Diş eti iltihaplanmalarına da iyi gelen karanfili çok fazla tüketmemek de fayda vardır.

Nane çayı: Nane herkesin bildiği gibi ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda iyi de bir bakteri öldürücüdür. Kurusu demlenip çay şeklinde günde bir fincan düzenli olarak içilirse zaman içinde ağız kokusunu yok edecektir.

Limon: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan limon, bakterileri öldürme de oldukça etkilidir. Doğrudan kullanılan limon içerisindeki asit sebebiyle midenize ya da diş etinize zarar verebilir. Bu sebeple çayınızda ya da suyunuzda kullanabileceğiniz bir miktar limon suyu ağız kokunuzu gidermenizde fayda sağlayacaktır.

Tarçın: İçerisinde barındırdığı yağ asidi ve antioksidan özelliği sayesinde bakterileri öldürmekte oldukça etkili olan tarçını, yiyeceklerinizin üstünde ya da içeceklerinizin içerisinde tercih edebilirsiniz.

Yoğurt: İçermiş olduğu prebiyotikler sayesinde dişlerinizi güçlendiren aynı zamanda kokunun giderilmesine de yardımcı olan yoğurt, mide asidine de oldukça iyi gelecektir.

Ada çayı: İltihaplanmalara oldukça iyi gelen ada çayını günde bir fincan tüketebilirsiniz. Eğer tansiyon hastasıysanız bu çayı kullanmadan önce muhakkak doktorunuza başvurunuz.

Karbonat: Bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı karbonatı atarak karışım elde edin ve gargaralarınızı bu su ile yapın. Ağız kokunuzun geçtiğini göreceksiniz.

 

Önemli: Yukarıda bahsettiğimiz ürünler doğal içerikli olup herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Bilinen herhangi bir rahatsızlığınız var ise bu ürünleri kullanmadan önce muhakkak doktorunuza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan KOLESTEROLE NE İYİ GELİR? başlıklı makalemizde Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?, Kolesterole Ne İyi Gelir? ve Kolesterolün Türleri Nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir