Miyom Belirtileri
HASTALIKLAR,  Uncategorized

Miyom Nedir? Miyom Belirtileri – Miyom Tedavisi

Miyom Nedir?

Miyom dünyada ve ülkemizde son yıllarda sıklıkla görülen bir kadın hastalığıdır. Miyom rahimde kas tabakasının düzlüğü ve bu düz tabakanın çoğalması anlamına gelmektedir. Bir tür iyi huylu tümör çeşidi olan miyomlar genellikle 30 – 40 yaş aralığında bulunan kadınlarda görülmektedir. Ergen ve yetişkin döneminde olan kadınlarda miyomların görülme ihtimali çok düşüktür. Östrojen hormonunun miyomlara neden olduğu belirtilse de ailesel yatkınlıklar da yine miyomların oluşma nedenleri arasında da gösterilebilmektedir. Özellikle üreme döneminde her 5 kadından birinde miyom görülmektedir.

Miyomlar menopoz sonrasında küçülme gösterebilmektedir. Obez ve gebe kalamayan kadınlarda miyom görülmesi daha sık iken gebelik döneminde oluşması durumunda ise düşük, tekrarlayan gebelik kaybı ve erken doğum gibi bir takım olumsuzluklara da neden olabilmektedir.

Miyom Belirtileri
Miyom Belirtileri

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genellikle belirti göstermezler. Belirti göstermeyen bazı kadın hastalıklarının tanısı rutin kontrol ve muayene sırasında konmaktadır. Miyom tanısı da yine rutin jinekolojik kontrol ve muayene sırasında konan hastalıklardandır. Sinsi bir hastalık sayılan Miyom bazı durumlarda ise belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler arasında;

  • Tekrarlayan gebelik sonlanması (düşük)
  • Regl dönemlerinde kanamaların fazla ve uzun sürmesi
  • Kısırlık
  • Karın bölgesinde ele gelen şişlik (kitle)
  • Ağrılı cinsel birleşme durumları
  • Sık sık ve gece idrara çıkmak, kabızlık durumu

Bu durumların sık yaşanması, tekrarlanması ve uzun sürmesi durumunda mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına danışmanızı ve muayene olmanızı uzmanlar önermektedir. Zira her hastalıkta olduğu Miyom tedavisinde de erken tanı hayati önem taşımaktadır.

Miyom Belirtileri
Miyom Belirtileri

Miyom Etkileri Nelerdir?

Miyom sinsi bir hastalık olması sebebiyle kadınlar üzerinde ciddi etkiler yaratmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;

Gebelik Sonlanması; yani halk arasındaki adıyla düşük 

Sık Tuvalete Çıkma; Bazı miyomlar kitle etkisi göstermektedir. Bu kitleler mesaneye baskı yaparak kişinin sık tuvalete çıkmasına neden olur.

Hamile Kalamama; Miyomlar rahim içerisinde kitle etkisi gösterebilmektedir. Bu durum kadının gebe kalmasına engel olmaktadır. Ayrıca rahim iç duvarına yakın olan miyomlar zigotların tutunabileceği ortamı bozabilir ve kadının hamile kalmasına engel olur.

Karın Şişkinliği; Miyomların büyümesi karın ve karın bölgesinde şişlik meydana gelebilir.

Kalıtsal Özellik Taşıması; Kişinin Miyom hastalığı olması 1. dereceden yakınlarına geçme durumu da söz konusu olabilir.

Miyomlar rutin kontroller ile kontrol altına alınabilir.

Miyom Çeşitleri?

Miyomlar iyi huylu miyomlar ve kötü huylu miyomlar diye iki grupta inceleniler.

İyi Huylu Miyomlar

Miyom tanısı konmuş her kadında aynı etkiler görülmez zira miyomların iyi ve kötü huylu olması görülen etkilerde önemli etkendir. İyi Huylu Miyomlar genellikle 30 – 40 yaş aralığında olan kadınlarda, genetik faktörler, hormonsal durumlar ve diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan miyomlardır. Yine obezite olma da bu miyomların görülmesinde etkilidir. Aileden birinde iyi huylu miyom bulunması diğer aile bireylerinde de görülme ihtimalini arttırmaktadır. İyi huylu miyomlarda büyüme görülmez iken cerrahın uygun gördüğü durumda miyomlar alınırsa hastalık tamamen geçebilir. Rutin kontroller ile hastanın hiçbir tedavi görmeden sosyal hayatına olumsuz etkisi olmadan yaşamını sürdürebilir. Menopoz sonrası dönemde ise bu miyomların boyutlarında küçülme görülebilmektedir. iyi huylu miyomlar rahimde ur olarak bilinir ve kanser niteliği taşımamaktadır.

Kötü Huylu Miyomlar

Görülen her miyom iyi huylu miyom olmayabilir. Ultrason ve muayene sırasında hastada miyom görülmesi bir kanser çeşidi ihtimalini de bulundurmaktadır. Şayet kanser çeşidi olan bir miyom tespiti söz konusu ise bu kötü huylu miyom var demektir ve bu miyomlara Sarkom adı verilir. Sarkom diğer bir adıyla kötü huylu miyomlar bir kanser çeşididir. Özellikle menopoz sonrasında miyomların büyümesi Sarkoma dönüşebilir. Hastaya Sarkom tanısının konması için sadece ultrason yeterli olmamakta iken cerrahınız patoloji sonucunuzu da görmek isteyecektir. Miyomların; tek, aşırı kanamalı, ağrılı ve hızlı büyüyen kitleler olması sarkom olması ihtimalini güçlendirebilir. Kötü Huylu Miyomlara mutlaka müdahale edilmelidir ve tedavi yöntemleri de oldukça çeşitlidir.

Miyom Tedavileri
Miyom Tedavileri

Miyom Tedavi Yöntemleri

Miyomların iyi huylu olması durumunda cerrahın uygun görmediği durumda tedaviye ihtiyaç yokken kötü huylu miyomlarda cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Cerrahi Yöntemler ile Miyom Tedavisi

Histerektomi rahimin vücuttan tamamen çıkarılması veya diğer bir adıyla rahimin alınmasıdır. Rahimin alınması durumunda kadınların doğurganlık özellikleri kaybolur. Bu tedavi yöntemi doğum yaşı geçmiş, gebe kalma düşüncesi olmayan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen kadınlar için uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi laparaskopik, karından veya vaginal yol ile yapılmaktadır.

Miyomektomi tedavi yöntemi ise gebe kalma düşüncesi olan kadınların için tek tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi; vajina yolundan, karından, laparaskopi ile veya histeroskopi şeklinde uygulanır. Bu tedavi sonrası hastada tekrar miyom görülme ihtimali bulunurken tekrar ameliyata gerek yoktur. Laparaskopik tedavi yöntemi kapalı bir ameliyat şekli olmakla birlikte en riskli yöntemdir.

Cerrahi Olmayan Yöntemler ile Miyom Tedavisi

Genellikle ilaç tedavisi ile tedavi edilen bir yöntemdir. Semptom gösteren ve iyi huylu olan miyomlara ise aşırı kanama semptomları nedeni ile kaybedilen kan değerlinin yerine gelmesi için ilaç tedavisi uygulanır. Ağrı durumları içinde yine ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Yumurtalık Kisti Nedir? Belirtiler - Tedaviler -Sorular başlıklı makalemizde Çikolata Kistleri:, Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir? ve Yumurtalık Kisti Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir