HGB (Hemoglobin)
ANASAYFA,  HASTALIKLAR,  SAĞLIK,  Uncategorized

HGB (Hemoglobin) Testi Nedir? HGB Yüksek Çıkması Ne Demek?

HGB (Hemoglobin) Testi Nedir?
HGB (Hemoglobin) Nedir?
Hemoglobin (HGB) Referans Aralığı Kaç Olmalı?
HGB Yüksek Çıkması Ne Demek?
Hemoglobin Düşüklüğü Nelere Yol Açar?
Hemoglobin Düşüklüğü Nasıl Giderilir?
Gebelerde Hemoglobin Düşüklüğü ve Yüksekliği
Hemoglobin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

HGB Hemoglobin) Testi Nedir?

HGB (Hemoglobin) değeri kan testi sonucu ölçülür desilitrede gram (g/dl) cinsinden belirtilir. Hastanın kansızlık veya demir eksiliği gibi bir belirtisinde doktorunuz mutlaka hastanın HGB (Hemoglobin) değerlerini görmek isteyecektir. Zira kansızlık ve demir eksikliğinde ilk bakılacak testlerden biri HGB (Hemoglobin) testidir. (Hemoglobin) testinde değer referans aralığının altında bir değer ise şüphelenilen ilk hastalık Anemi hastalığıdır. Şayet HGB (Hemoglobin) testinde değer referans aralığının üzerinde ise sık görülmeyen bir kan hastalığı olan Polisitemi’den şüphelenilir. Yüksek çıkan Hemoglobin değerlerine sigara kullanımı, yüksek rakımda yaşamak veya akciğer ve kalp rahatsızlığı neden olabilmektedir. Cerrahınız bu değerlerin yüksek olduğunu görürse hastaya yaşadığı yeri, sigara içip içmediğini soracaktır.

HGB (Hemoglobin) Nedir?

HGB (Hemoglobin)
HGB (Hemoglobin)

Hemoglobin vücudumuzun oksijen taşıması için kan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir maddedir. Demir açısından oldukça zengin bir protein olan Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerine rengini de vermektedir. Kırmızı kan hücrelerinin görevi dışarıdan vücudumuza giren oksijeni vücudun her yerine taşımaktır. Kırmızı kan hücrelerinin bu görevini yerine getirmesi içinde Hemoglobin e ihtiyaç duyar. Kanın akciğerlerden taşıdığı oksijen miktarının neredeyse tamamına yakını (% 97) Hemoglobin aracılığı ile transfer edilir. Kalan kısmı (% 3) ise plazmada çözülür. Kısaca belirtmek gerekirse Hemoglobin içerisinde bulunan demir kana kırmızı rengini verir ve Hemoglobin oksijenin vücuda dağılımını sağlar.

Hemoglobin (HGB) Referans Aralığı Kaç Olmalı?

HGB (Hemoglobin) referans aralığı kişinin yaş, cinsiyet, genetik yapısı gibi etmenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı kan sayımında normal aralık değerleri her hasta için gerçekleri yansıtmayabilir. Bu durumda hekim görüşü belirleyici olacaktır. HGB değeri desilitrede gram (g/dl) cinsinden ölçülür.

Yenidoğan için13, 5 –  24 gr/dL
0-3 yaş kategorisindeki bebekler için11 – 13 gr/dL
3-11 yaş kategorisindeki çocuklar için12 – 14 gr/dL
Yetişkin erkekler için13, 5 – 17, 5 gr/dL
Yetişkin kadınlar için12, 5 – 15, 5 gr/dL
Yaş ve cinsiyete göre şekillenen hemoglobin referans aralıkları

Yukarıda belirttiğimiz değerler altında ölçülen Hemoglobin değerinde hastada kansızlık (Anemi) hastalığı olabilme ihtimali düşünülür. Değerler belirtilen değerlerin üstünde ise hastada hematolojik hastalıkların varlığı üzerine bir takım tahliller istenebilir.

HGB Yüksek Çıkması Ne Demek?

HGB (Hemoglobin)
HGB (Hemoglobin)

Yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde yaşayan ve sigara içen kişilerde normalden daha yüksek Hemoglobin değerleri görülebilir. Hemoglobin yüksekliğinde bir takım hastalıklar meydana gelebilir. HGB değerlerinin yüksek olmasının nedenleri;

Polisitemi rubra vera olarak bilinen bir kemik iliği bozukluğu
KOAH, amfizem veya pulmoner fibroz gibi ileri derece akciğer hastalıkları
Belirli tümörler (Böbrek tümörleri gibi)
Hipoksi (düşük kan oksijen seviyeleri)
Anabolik steroidler (örneğin sentetik testosteron) veya eritropoietin gibi performans artırıcı ilaçlar)
Hemoglobin değerlerinin yüksek olmasının nedenleri

Hemoglobin değerlerinin yüksek olmasının belirtileri ise; kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, ani kilo kaybı, aşırı terleme ve gözlerde sararma.

Hemoglobin Düşüklüğü Nelere Yol Açar?

HGB (Hemoglobin)
HGB (Hemoglobin)

Yukarıda belirttiğimiz değerlerin altında seyreden Hemoglobin testi sonucunda vücudun kırmızı kan üretiminde sıkıntı olduğu anlamına gelir. Bu durum maalesef hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Yeni doğan bebeklerde ve 6 – 8 haftalık bebeklerde anemi hastalığının görülme nedeni HGB (Hemoglobin) değer düşüklüğüdür. HGB değer düşüklüğünde anemi olma ihtimali yüksektir ve bir takım anemi çeşidi ve belirtileri hastada görülebilir. Nefes darlığı, el ve ayak üşümesi, hızlı kalp atışı, baş dönmesi gibi.


Soru: Hemoglobin Değerinin Yüksek Olmasında Nasıl Bir Tedavi Süreci Başlar?

Cevap: KOAH, Tümör ve Polisitemi gibi bir takım hastalıklar Hemoglobin değerinin yükselmesine neden oluyor ise bu hastalıkların tedavisi Hemoglobin değerini de düşürecektir. Bu tedaviler dışında Hemoglobin değerini düşürmek için;

Flebotomi: Flebotomi bir kan alma prosedürüdür

Bol su tüketmek

Sigarayı bırakmak


HGB (Hemoglobin) testi, (Hemoglobin) düşüklüğü, (Hemoglobin) yüksekliği gibi konuları siz değerli ziyaretçilerimiz için paylaştık. Siz değerli ziyaretçilerimiz de (Hemoglobin) hakkında sorularınızı yorumlar kısmına yazdığınız taktirde sorularınız alanında uzman doktorlarca en kısa sürede yanıtlanacaktır. Öneri, görüş ve dileklerinizi de yine yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz bilgiler hiçbir hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan bilgiler olmamakla beraber olası bir komplikasyon durumunda mutlaka cerrahınıza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan Eritrosit (RBC) Değerleri Nedir? başlıklı makalemizde Eritrosit (RBC), Eritrosit (RBC) Değerleri Nedir? ve Eritrosit (RBC) Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir