Eritrosit (RBC) Değerleri
ANASAYFA,  HASTALIKLAR,  SAĞLIK,  Uncategorized

Eritrosit (RBC) Değerleri Nedir?

Eritrosit (RBC) Değerleri Nedir?, RBC Normal Değerleri Ne Olmalı? RBC (Eritrosit) Yüksekliği Ne anlama gelir? RBC (Eritrosit) Düşüklüğü ne anlama gelir?, İdrarda RBC (Eritrosit), Dışkıda (Gaitada) RBC (Eritrosit) konularını değerlendirelim.

Eritrosit (RBC) Değerleri
Eritrosit (RBC) Değerleri

Eritrosit (RBC) Nedir?

İnsan vücudunda bulunan kanın % 60 lık bölümü kan plazmasını oluştururken % 40 lık kalan bölüm ise kan hücrelerini oluşturmaktadır. Yaptığınız kan tahlili sonucunda Eritrosit (RBC) değerlerinizde tahlil sonuçlarınız arasında yer alacaktır. Kanımızın % 40 lık bölümünü oluşturan kan hücreleri içerisinde eritrositler (kırmızı kan hücreleri ya da alyuvarlar), beyaz kan hücreleri (akyuvarlar, lökositler), kan pulcukları yani trombositlerdir. Kanda en çok görülen hücre ise Eritrosit (RBC)hücreleridir. Tüm kan hücrelerinin neredeyse tamamına yakınını Eritrosit (RBC)oluştururlar. Peki Eritrosit (RBC) Nedir?

Vücudumuzda barındırdığımız oksijen veya karbondioksitin transferini gerçekleştiren alyuvar (Kırmızı) hücrelerine Eritrosit (RBC) denir. Kanın içerisinde en çok bulunan hücreler olan al yuvarlar yani Eritrosit (RBC) yapı olarak içerisinde demir ve hemoglobin barındırırlar. Hemoglobin Eritrosit (RBC) kuru ağırlığının neredeyse tamamına yakınını oluşturur ve ve Eritrosit (RBC) kendi şeklini almasına yardımcı olur. İçerisinde barındırdığı az miktardaki demir ise Eritrosit (RBC) e kırmızı rengini verir.

Eritrosit (RBC) üretilmesi endokrin bezlerinden salgılanan eritropoietin hormonunun kemik iliklerine uyarı gönderir. Uyarılan kemik ilikleri ile birlikte vücutta Eritrosit (RBC) üretilmeye başlar. Eritrosit (RBC) üretimini kemik ilikleri gerçekleştirir iken saniyede 1,5 milyon adet Eritrosit (RBC) üretimi gerçekleşir. Alyuvar hücreleri üretildiği ilk 1 hafta içerisinde olgunlaşır ve çekirdeği zamanla yok olur. Bu durum Eritrosit (RBC) daha esnek kılar ve vücutta dolaşımı daha aktif olur. Bu durum her ne kadar iyi görünse de çekirdeği kaybolan Eritrosit (RBC) vücutta kalma süresi yaklaşık 120 – 130 gün sürmektedir. Süresi dolan Eritrosit (RBC) vücuttan atılması aşaması ise öncelikle dalakta parçalara ayrılır ve alyuvarlardan demir minerali olarak türer. Türeyen bu demir minarelerin bir kısmı alyuvarların üretiminde kullanılır iken kalan diğer kısmı ise safra kesesine doğru yol alır. Erkeklerde 4,7 ile 6,1 milyon aralıklarında Eritrosit (RBC) bulunurken kadınlarda ise bu sayı yaklaşık 4,2 ile 5,4 milyon seviyesindedir.

Eritrosit (RBC) Değerleri
Eritrosit (RBC) Değerleri

Eritrosit (RBC) Görevi Nedir?

Eritrosit (RBC) akciğer ile dokular arasındaki oksijen ve karbondioksit transferini sağlamaktadır. Kişi her nefes alış verişinde vücuduna dahil ettiği oksijeni Eritrosit (RBC) akciğerlere yönlendirir ve buradan da tüm doku ve organlara dağılımı yapılır. Vücudun oksijen tüketimi sonucunda açığa çıkan karbondioksitler de yine Eritrosit (RBC) tarafından bağlanarak akciğerlere taşınır. Kişinin nefes verişinde vücudun farklı bölümlerinde çıkan karbondioksit gazları Eritrosit (RBC) aracılığı ile vücuttan dışarı atılır. Kısaca Eritrosit (RBC) vücudumuzda oksijen ve karbondioksit transfer işleminin gerçekleşmesini ve vücuda dağılıp atılmasını sağlar.

RBC Normal Değerleri Ne Olmalı?

Eritrosit (RBC) değerleri kadın ve erkeklerde farklı oranlarda olmaktadır. Bununla birlikte yaş aralığında da Eritrosit (RBC) değerleri farklı oranda bulunmaktadır.

Yenidoğanlarda Normal Eritrosit (RBC) DeğerleriKan düzeyinde 1 mikro litre başına RBC değeri 4,8 – 7,2 milyon aralığında olmalı
Çocuklarda Normal Eritrosit (RBC) DeğerleriKan düzeyinde 1 mikro litre başına RBC değeri 4,6 – 4,8 milyon aralığında olmalı.
Gebelerde Normal Eritrosit (RBC) DeğerleriKan düzeyinde 1 mikro litre başına RBC değeri, birinci trimesterda 3,42 – 4,55 milyon, ikinci trimesterda 2,81-4,49 milyon ve üçüncü trimesterda 2,72 – 4,43 milyon aralığındadır.
Kadınlarda Normal Eritrosit (RBC) DeğerleriKan düzeyinde 1 mikro litre başına RBC değeri 4,2 – 5,4 milyon aralığındadır.
Erkeklerde Normal Eritrosit (RBC) Değerleri Kan düzeyinde 1 mikro litre başına RBC değeri 4,7 – 6,1 milyon aralığındadır.

Eritrosit (RBC) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Eritrosit (RBC) değeri vücudun sağlığının en temel taşlarından biridir. Zira vücudumuza giren oksijen ve vücuttan atılan karbondioksit transfer işlemi Eritrosit (RBC) ile yapılmaktadır. Eritrosit (RBC) değerleri bazı durumlarda yükselebilir. Bir çok hastalık Eritrosit (RBC) değerinin yükselmesine neden olabilmektedir. Bu hastalıkların başlıcaları arasında böbrek ve kemik iliği hastalıkları ve kalp damar hastalıkları iken uyku apnesi, bağırsak tıkanıklığı, karbon monoksit zehirlenmesi, protein arttırıcı ürünler gibi durumlarda da yine Eritrosit (RBC) değerli yüksek çıkabilir. Ayrıca yüksek rakımlı yerlerde yaşayan kişilerde de sıklıkla Eritrosit (RBC) değerleri yüksek çıkabilir. Yüksek çıkan değerler sonucu kişide bulanık görme, yüksek tansiyon, eklem ve kas ağrıları, avuç içinde hissizlik gibi belirteler görünmektedir.

Eritrosit (RBC) Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Eritrosit (RBC) değeri bazı durumlarda normal değerin de altında olabilir. Eritrosit (RBC) düşük değerde olmasının en belirgin nedeni kansızlık (anemi) olabilir.Kan plazmasının içerisinde yeteri sayıda Eritrosit (RBC) olmaması durumunda bir çok hastalıktan kaynaklanabilir. Kemik İliği yetmezliği, lösemi (kan kanseri), böbrek hastalıkları, tiroit bozuklukları, epilepsi nöbetleri ve anemi hastalık çeşitleri gösterilebilir. Eritrosit (RBC) düşüklüğü sonucunda kişide baş ağrısı, halsizlik, bacaklarda kramp oluşumu, şiddetli göğüs ağrısı, uyku problemi çekme gibi belirtiler baş gösterebilir.

İdrarda Eritrosit (RBC) Görülmesi

Kişinin idrarını yaparken kanında idrarla birlikte gelmesi İdrarda Eritrosit (RBC) olasılığı yüksektir. Tıbbi anlamda idrara kan karışması Hematürü diye ifade edilir. İdrarda Eritrosit (RBC) kişiyi ürküten bir durum gibi görünse de kişinin yaşamını tehdit etme olasılığı düşüktür. Fakat bu düşük olasılığa karşın kişinin mutlaka uzman bir cerraha görünmesinde fayda vardır. Nadiren de olsa ciddi hastalıkların sonucu olarak görülebilir. Sağlıklı bir insanın idrarındaki Eritrosit (RBC) oranı 0 – 3 arasındadır. Fakat tahlil sonucunda oran bunun üzerinde olursa mutlaka kişinin ilgili cerraha görünmesi ve nedeninin tespiti sonucu tedavisine başlanılması gerekmektedir. İdrar yolu iltihabı, böbreklerde meydana gelen enfeksiyon, mesane kanseri, böbrek kanseri gibi hastalıklar İdrarda Eritrosit (RBC) görünmesine neden olabilir.

Gaitada Eritrosit (RBC) Görülmesi

Kişinin dışkısında kan görülmesi maalesef normal bir durum değildir. Şayet Dışkıda Eritrosit (RBC) görünürse kişinin bakteri veya parazitten geçirdiği bir enfeksiyon yada bağırsak mide rahatsızlığından kaynaklı olabileceği düşünülebilir. Bu durumda olan hastaların mutlaka bir hekime görünmesini tavsiye ediyoruz.

Bir önceki yazımız olan Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer? başlıklı makalemizde Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?, Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir? ve Kuru Öksürük Nasıl Geçer? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir