METABOLİZMA NASIL HIZLI ÇALIŞIR?
SAĞLIK

METABOLİZMA NASIL HIZLI ÇALIŞIR?

METABOLİZMA NASIL HIZLI ÇALIŞIR?           

Metabolizma Nasıl Hızlı Çalışır?

Metabolizma Nedir? 

Metabolizma Hızını etkileyen Faktörler Nelerdir?

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Metabolizma Nasıl Hızlanır?

Konu başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık..

Metabolizma Nedir?

Metabolizma; canlı vücudunda yaşamın devam edilebilmesi için yapım ve yıkım olaylarının meydana geldiği kimyasal tepkimelerdir. Metabolizmanın normalinden yavaş çalışması kişilerin kilo almasına sebebiyet verirken metabolizmanın hızlı çalışması kişilerin kilo vermesinde yardımcı olur.Hal böyle olunca da insanlar kilo verme aşamasında metabolizmalarını daha hızlı çalıştıracak yöntemlere başvururlar. Öyleyse gelin bu yöntemlere birlikte bakalım..

Metabolizma Nasıl Hızlı Çalışır?

  • Mutlaka Kahvaltı Yapın: Gece süren 11-12 saatlik uyku sonrası vücut sabah uyandığında yakacak besin arar. Bu besin alımı ertelendikçe vücut direnciniz ve kan şekeriniz düşürürken metabolizmanın da yavaşlamasına sebep olacaktır. Bu yüzden uyandıktan en geç 1 saat sonra kahvaltınızı yaparak metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz.

 

  • 6 öğün yemek yiyin: 3 ana 3 ara öğün şekilde yemek yiyerek metabolizma hızınızı hızlandırabilirsiniz.

 

  • Su tüketimini ihmal etmeyin: İnsan vücudunun 3/1 inin su olduğu düşünüldüğünde suyu yeterli miktarda tüketmek, hem organlarımız hem de metabolizmamızın hızlanması için oldukça önemli bir faktör olduğu anlaşılacaktır.

 

  • Yeterli Miktarda Protein Almayı Unutmayın: Protein vücudumuz için gerekli olan besinlerden biridir. Proteinin metabolizma tarafından parçalanması zor olduğundan tüketim sırasında fazla enerji harcanması metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır. Fakat sırf protein ağırlıklı diyetler ilerde damar tıkanıklığı gibi sorunlara sebebiyet vereceğinden aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

 

  • Posa açısından zengin yiyecekler tüketin: Lifli yiyecekler metabolizmanın hızlanmasında ve uzun süreli tokluk sağlamasında son derece önemli besin kaynaklarıdır.

 

  • Fiziksel aktivitenizi arttırın: Hareket kilo vermenize yardımcı olurken metabolizma hızınızı arttırmanıza yardımcı olur. Günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapmayı unutmayın.

 

  • Günde en az 6-8 saat uyumayı ihmal etmeyin: saat 23:00-06:00 arası uyumanın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.

 

Metabolizma Hızını etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yaş Faktörü: Metabolizmanın en hızlı çalıştığı yaş 15-30 yaş arasıdır. 30 yaşından sonra metabolizma hızı yavaşlamaya başlar.

Genetik Faktörler: Ailesinde metabolik rahatsızlıklar yaşayan kişinin metabolizma ile ilgili sorunları olabilir. Bu yüzden metabolizması yavaş çalışabilir.

Hastalık Faktörü:Diyabet, tiroid bezinin yavaş çalışması gibi hastalıklar metabolizma hızını etkileyerek yavaş çalışmasına sebep olur.

Diyet Faktörü: Sürekli diyete başlanıp diyetin yarım bırakılması, sürekli kilo alıp verme gibi durumlar metabolizma hızını etkiler.

Sıcaklık Faktörü: Yaz aylarında metabolizma daha hızlı çalışırken kış aylarında metabolizma yavaşlar

Bu gibi faktörler metabolizma hızımızı yavaşlatır. Peki metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı? Metabolizmayı hızlandıran besinler nelerdir?

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Brokoli: Lif, mineraller ve vitamin açısından zengin olan brokoli kansere karşı koruyucu etkisinin yanı sıra metabolizmayı hızlandırma etkisi de vardır.

Tarçın: Kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olan tarçın, tatlı isteğinizi bastırırken metabolizmanızın da hızlanmasına yardımcı olur.

Kereviz: Kereviz kalorisi fazla olan bir yiyecek olup sindirimi de oldukça zordur bu yüzden tüketildiğinde metabolizma daha fazla enerji harcayacaktır.

Biber: İçindeki kapsaisin adı verilen madde sayesinde vücuttaki yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırır.

Yeşil çay: Günde 1-2 fincan içilen yeşil çay size enerji verirken metabolizma hızınızı da arttırır.

Ananas: Ödem atıcı  ve metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.

Turunçgiller: Limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.

 

Önemli: Yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri doğal yöntemler olup evde sıklıkla kullanılan alternatif tıp yöntemleridir. Bu tedavilerin hangilerinin uygulanacağı veya hangilerinin uygulanmayacağına doktorunuz karar vermelidir. Kullanılan doğal tedavi yöntemlerinde kişinin alerji durumu ve yan etkileri de düşünülerek herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması için mutlaka uygulama öncesinde doktorunuza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? başlıklı makalemizde Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanacak Yöntemler Nelerdir?, Diş Ağrısı Nasıl Geçer? ve Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir