B12 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
HASTALIKLAR,  SAĞLIK

B12 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

B12 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

 B12 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 Vitamini Neden Önemlidir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksiliği Nedenleri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

B12 Vitamini Eksikliği Tedavileri Nelerdir?

Başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini, suda çözünebilen ve ısıya duyarlı olan bir vitamin türü olup vücudumuzda az miktarda da olsa depolanabilmektedir. B 12 Vitamini insan vücudunda kendi kendine üretilmemektedir. Kendi kendine üretilmeyen B 12 Vitamininin dışarıdan takviye ile insan vücuduna transferi gerekmektedir. Bu takviyede genellikle hayvansal besinlerden karşılanmaktadır. Hayvansal gıdalardan da et, süt, süt ürünleri, yumurta ve balık gibi gıdalarda B 2 Vitamini yüksek oranda bulunmaktadır.

B12 Vitamini kaynaklı besinlerin tüketilme aşaması da oldukça önem arz etmektedir. Zira B 12 Vitamini vücudumuza daha kaliteli şekilde takviye etmek istiyorsak besinleri çok fazla ısıtmadan ve besinlerin pişirme sürelerini çok fazla uzatmadan tüketmek önemlidir. Şayet besinlerin çok fazla ısıya maruz kalması ve uzun pişirilen besinlerin vücudumuza aktardığı B 12 Vitaminin azalmasına neden olacaktır.

B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Vücudumuza dışarıdan gelebilecek ve bize tehdit oluşturabilecek her türlü zararlı bakterilerden ve virüslerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Sinir Sisteminin Düzenli Çalışmasını Sağlar: Sinir hücrelerini sarmalayan koruyucu kılıfların sentezlenmesinde etkili olan B 12 Vitamini sinir sistemi ile vücudumuza gelen sinyallerin daha düzenli ve doğru çalışmasını sağlar.

Kan Hücre Sayısını Arttırır: Kanın içerisinde bulunan kırmızı hücrelerin üretilmesi, kendini yenilemesi ve bu hücrelerin daha uzun yaşaması B 12 Vitamini ile gerçekleşmektedir. B 12 Vitaminin Eksikliği giderilerek kan hücre sayılarının artar ve kansızlık (anemi) önlenir.

Hafızayı Güçlendirir: Zaman zaman unutkanlığımızın arttığını ve kısa zaman önce yaşadıklarımızı bile unutabiliriz. B 12 Vitamini ile daha güçlü bir hafızaya ve daha kolay öğrenmeye sahip olabiliriz.

B12 vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Karaciğer Dalak Böbrek
Karides Midye Alabalık
Tahıl Gevrekleri Ton Balığı Süt
Yoğurt Peynir Yumurta

Gıdaları B12 Vitamini bakımından oldukça zengin gıdalardır.

B12 Vitamini Neden Önemlidir?

B 12 Vitamini Neden Önemlidir?
B 12 Vitamini Neden Önemlidir?

Maalesef ciddi boyutlara ulaşana kadar farkına dahi varamadığımız ve tedavi imkânı olmayan B 12 Vitamini Eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Peki bu sağlık sorunları nelerdir? Depresyon, unutkanlık, hafıza kaybı, paranoya, kişilik bozuklukları, idrar kaçırma tat kaybı ve koku kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Yazımızda yukarıda da belirttiğimiz gibi B 12 Vitamini sinir sistemi, bağışıklık sistemi, kırmızı kan hücrelerinin yanında DNA yapımı ve doğurganlık üzerinde de doğrudan etkilidir.

Sağlıklı bir insan vücuduna günlük ortalama 2,4 mcg B12 vitamini takviyesi gerekmektedir. Vücudumuz bazı vitaminleri kendi kendine üretirken bazı vitaminleri üretmesi söz konusu değildir. B 12 Vitamini de üretemeyen vücudumuz bu eksiliği gıda takviyesi almaktadır. Bazı insanlar B 12 Vitamini üreten besinler tüketse de vücutlarında yeterince B 12 Vitamini birikmez. Bu durum özellikle yaşlılarda daha sık görülmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Unutkanlık Dikkat Eksikliği Odaklanma Sorunu
Depresyon Kalp Çarpıntısı Yorgunluk
Halsizlik Saç Dökülmesi Dil Üzerinde Şişme
Uzuvlarda Uyuşma Ağız Ülserleri Kilo Kaybı

Bu belirtilerin kesin olarak B12 Vitamin Eksikliğinden kaynaklandığının anlaşılması için uzmanlarca kan testinin yapılması gerekir. Kan testi sonucunda yaşanan sağlık sorununun erken tedavisi için kan testi son derece önemlidir. Şayet B 12 Vitamini Eksikliği giderilmez ise maalesef ciddi nörolojik hastalıklara yol açabilir.

B12 Vitamini Eksiliği Nedenleri Nelerdir?

Vejetaryen Beslenme Alışkanlığı
Mide Küçültme Ameliyatları
Uzun Süren Vegan Diyet Uygulamaları
Hamile Kadın ve Bebeklerin Yetersiz Beslenmesi
Çölyak Hastalıkları
Crohn Hastalığı
Midede Asit Üretimine Engel Olan Mide İlaçları

 

B12 Değerleri Nasıl Arttırılır?

Kişinin B 12 Değerleri şayet kritik seviyede ise B 12 Değerlerini arttırmak haftalık B 12 Vitamin Enjeksiyonları veya yüksek dozlu B 12 Hapları ile takviye yapılır. Şayet kişinin B 12 Değerleri kritik seviyelerde değilse B 12 Değerlerini arttırmak için multivitaminler kullanılabilir.

Vegan beslenmelerden kaynaklanan B 12 Değerlerinde eksiklik varsa B 12 Hapları ile değerleri arttırabilir.

Hamile ve emziren annelerin B 12 Vitamin değerlerinin 200 pg/ml – 800 pg/ml arasında olması gerekmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavileri Nelerdir?

B 12 Vitamini Eksikliğinde ilaç tedavisi ve enjeksiyon yöntemi ile tedavi yöntemleri uygulanır. Kişiye hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kişinin hastalığına göre değişecektir. Kan testi sonucunda kişinin varsa hastalıkları da göz önünde bulundurularak ne kadar doz alınacağı doktor tarafından belirlenir.

Önemli Hatırlatma: Verdiğimiz bilgiler herhangi bir hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan bilgiler olmamakla beraber olası bir sağlık sorununda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR? başlıklı makalemizde Yeşil Çay Nasıl Kullanılmalı ve Tüketilmelidir?, Yeşil Çay Zayıflatır Mı? ve Yeşil Çayın Besin Değerleri Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir