Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Doktorları

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Doktorları

Güncellenme Tarihi: 04.08.2023


İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


İmmünoloji, vücudun bağışıklık sistemiyle ilgilenen bilim dalıdır. Bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklara karşı korunması için önemli bir rol oynar. İmmünoloji, bağışıklık sistemiyle ilgili yapıları, işlevleri, bozuklukları ve bağışıklık tepkilerini inceler.

Alerji hastalıkları, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Bağışıklık sistemi, normalde zararsız olan maddelere (alerjenler olarak adlandırılır) karşı aşırı duyarlılık geliştirir ve tepki verir. Bu aşırı tepkiler, çeşitli semptomlara yol açabilir. En yaygın alerjik hastalıklar arasında besin alerjileri, solunum yolu alerjileri (örneğin astım, saman nezlesi), deri alerjileri (örneğin egzama, ürtiker) ve ilaç alerjileri bulunur.

İmmünoloji ve alerji hastalıklarıyla ilgilenen doktorlar, alerji teşhisi, tedavisi ve yönetimi konularında uzmandırlar. Bazı yaygın immünoloji ve alerji hastalıklarıyla ilgili terimler ve konular şunlardır:

  1. Alerjen: Bağışıklık sisteminin aşırı tepki verdiği madde veya faktördür. Örnek olarak, polenler, ev tozu akarı, besinler, ilaçlar ve böcek sokmaları alerjenlere örnek olarak verilebilir.
  2. Alerji testleri: Alerji tanısı koymak için kullanılan çeşitli testler vardır. Cilt testleri ve kan testleri (RAST veya ImmunoCAP gibi) en yaygın kullanılan yöntemlerdir. Bu testler, kişinin hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.
  3. Alerji semptomları: Alerjik reaksiyonlar, solunum yolu semptomları (hapşırma, burun akıntısı, öksürük), deri semptomları (kaşıntı, kızarıklık, döküntü), göz semptomları (kızarıklık, sulanma) ve sindirim sistemi semptomları (karın ağrısı, ishal) gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.
  4. Antihistaminikler: Alerji semptomlarını hafifletmek için kullanılan ilaçlardır. Histamin adı verilen kimyasalın etkisini bloke ederek alerji semptomlarını azaltırlar.
  5. İmmünoterapi: Alerji tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Aşama aşama alerjenlere maruz kalmayı içeren bir tedavi sürecidir. Amacı, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini azaltmak ve alerji semptomlarını kontrol altına almaktır.

Bu bilgiler, genel bir bakış sağlamak için tasarlanmıştır. Eğer immünoloji veya alerji hastalıklarıyla ilgili bir sorununuz varsa, bir immünolog veya alerji uzmanına başvurmanız önemlidir.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Polikliniği Hakkında

Alerjik/immünolojik hastalıklar toplumun %20’sinden fazlasını etkiler ve kronik hastalıklar içerisinde ilk sıralarda yer alır. İmmünoloji ve Alerji hastalıkları disiplini nispeten yeni bir bilim dalı olmasına rağmen tüm dünyada hızla gelişme göstermektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak 12 milyon kişide herhangi bir alerjik hastalık olduğu tahmin edilmektedir. Buna karşılık ülkemizde oldukça az sayıda İmmünoloji ve Alerji uzmanı bulunmaktadır.

Ankara Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniği, immün yetmezlikler ve alerjik hastalıklar konusunda hizmet veren az sayıda merkezden biri olma özelliğindedir. Klinik hasta hizmetleri açısından; poliklinik hizmetleri ve yatan hasta takip ve tedavisinin yapılabileceği şekilde organize edilmiştir.

Klinik hali hazırda 3 adet poliklinik, 4 adet alerji immünoloji test ve ayaktan tedavi odası ve 10 yataktan oluşan yatan hasta servisi ile hizmet vermektedir. Ankara Şehir Hastanesi Alerji ve İmünoloji Kliniği, başta Ankara ve çevre iller olmak üzere tüm Türkiye’den hasta kabul eden referans merkezlerden biri olma özeliğine sahiptir.


Alerji Kliniğinde Hangi Hastalar Takip Edilmektedir?

Klinik alerjik ve immünolojik hastalık şüphesi veya tanısı olan 18 yaşından büyük erişkin hastalara hizmet vermektedir.

Bu hasta grubunu ağırlıklı aşağıdaki hastalıklar oluşturmaktadır;
 Astım  Alerjik rinit (alerjik nezle)/ alerjik sinüzit  Alerjik konjonktivit (göz alerjisi)  İmmün yetmezlikler  İlaç alerjileri  Gıda alerjileri  Böcek alerjileri (arı alerjisi gibi)  Kronik öksürük  Dermatit (egzemalar)  Ürtiker/anjioödem (kurdeşen)


İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniği Kliniğinde Hangi İşlemler Uygulanabilmektedir?

İmmünoloji ve Alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi için gerekli olan aşağıda belirtilmiş yaklaşımlarının tamamı klinik bünyesinde gerçekleştirilebilmektedir. Tüm işlemlerin uygulanması doktor gözetiminde yapılmaktadır. Alerji kliniğinde çalışan hemşireler ve teknisyenler alerjik ve immünolojik hastalıklar ve uyguladıkları test ve tedavi yöntemleri ile ilgili eğitim almıştır.

 Alerji deri testleri (prik test, intradermal test ve yama testleri)  İlaç provokasyon (yükleme) testleri  Gıda provokasyon (yükleme) testleri  Solunum fonksiyon testleri  Bronş provokasyon testi  İmmünoterapi (alerji aşısı uygulama)  İmmün yetmezliklerin tanı ve tedavisi için gerekli yaklaşımlar, immünglobulin replasman (tamamlama) tedavileri  İlaç desensitizasyonu (İlaç alıştırma tedavisi)  Biyolojik ajan tedavileri (Ağır astım ve ürtiker tedavisi için kullanılan antiIgE ve antiIL5 tedavileri gibi)  Spesifik IgE ölçümü  İmmünoloji ve Alerji hasta eğitimi


İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniğinde Nasıl Muayene Olunabilir?

İmmünoloji ve Alerji kliniğinde, poliklinik hizmetleri ve tanısal testler randevu sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Poliklinik muayene randevuları, merkezi hasta randevu sistemi ile (MHRS; 182 veya internet üzerinden) verilmektedir. Hastaların İmmünoloji ve Alerji kliniğinden MHRS randevusu alabilmesi için bir doktor tarafından (aile hekimi ve başka bir uzmanlık dalından hekim) İmmünoloji ve Alerji kliniği için yeşil listeye eklenmiş olması gerekmektedir. Tanısal test ve terapötik (tedavi) girişimleri için (immünoterapi, biyolojik ajan uygulamaları, immünglobulin replasman tedavisi, desensitizasyon gibi) randevular ise doktorların bilgisi dahilinde ilgili hemşire tarafından verilir. Acil yaklaşım gereken durumlarda ise hasta kliniğe başvurabilmekte ve aynı gün içinde görülebilmektedir.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları kliniğinde alanında uzman doktor kadrolarından oluşmaktadır. Son teknoloji ile üretilmiş tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile hastalarına en iyi hizmeti sunmaktadır.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniğinde kaliteli hizmet anlayışı ve güler yüzlü çalışanlanlarıyla hastalara hizmet vermektedir.

İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Polikliniği 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında Poliklinik hizmeti vermektedir. Poliklinik hizmetlerinde hastalara hekim seçme hakkı tanınmıştır.

ALO 182 hattını arayarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanlarından ve tarih seçiminden sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Hastalar müracaatlarını; İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları poliklinik sekreterlerine başvurarak ya da Sağlık Bakanlığı 182MHRS (https://mhrs.gov.tr/vatandas/#/) telefon hattını arayıp randevu alarak gerçekleştirebilirler. Yan dal polikliniklerinde MHRS randevu sistemi bulunmamaktadır. Hastalar bu branşlara ait müracaatlarını; ilgili poliklinik sekreterlerine başvurarak yapabilirler.

Müracaatlar, mutlaka hastaya ait kimlik bilgilerinin yer aldığı resmi ve resimli belge ile yapılmalıdır.
Hasta, “Hekim Seçme Hakkına” sahiptir. Hekim Aylık Çalışma Listeleri, tüm polikliniklerde ve ilgili web sayfasında bulunmaktadır.

Kuruma başvuran hastalara hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla görevlendiril­miş Karşılama, Danışma ve Yönlendirme Personelleri yardımcı olmaktadır.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Polikliniği İletişim Bilgileri & Adres


🏥Adres:

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Bilkent/Çankaya/ANKARA


☎️ İletişim:

0 312 552 60 00


📧 E-Posta
:

[email protected]

Bir önceki yazımız olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doktorları başlıklı makalemizde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doktorları, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Polikliniği Doktor Kadrosu ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Polikliniği Hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir