Adet Düzensizliği Tedavisi
SAĞLIK,  Uncategorized

Adet Düzensizliği Nedir? Adet Düzensizliği Nedenleri? Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet Düzensizliği Nedir? sorusuna değinmeden Adet ve Adet döngüsü hakkında kısa bilgiler vermekte fayda vardır. Üreme dönemine giren her sağlıklı kadın ortalama 28 günde bir vücuttaki hormonlarında etkisiyle adet kanaması görür. Yumurtalıklar tarafından salgılanan bazı hormonlar rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium adı verilen tabaka olması muhtemel bir gebeliğe karşı kalınlaşır. Bu kalınlaşma ile birlikte bu tabaka kan damarları yönünden bir dolgunluğa erer. Şayet bir gebelik oluşmaması durumunda vücut bir sonraki aya rutin düzenini koruma amacıyla kanı dışarı atar. Endometrium tabakası kan damarlarının bol miktarda olduğu bir yapıya sahiptir. Endometrium tabakası kendini yenilemek için atılan kanla birlikte vücutta bir miktar kanamaya neden olur. oluşan bu kanamaya adet veya regl (tıbbi olarak menstruasyon) adı verilir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet Düzensizliği Nedir?
Adet Düzensizliği Nedir?

Adet Düzensizliği Nedir? sorusundan önce adet hakkında yukarıda bahsettiğimiz gibi sağlıklı bir kadın ortalama her 28 günde bir adet döngüsü içerisine girmektedir. Bu döngü bazen bir kaç gün önce veya sonra da olabilmektedir. Adet Döngüsü Hesaplama kanamanın başladığı ilk gün ile bir sonraki regl kanamasının başlangıç günü şeklindedir. Sağlıklı kadınlar 21 gün – 35 gün arasında değişen bir adet döngüsüne sahiptir. Şayet kişi bu düzenin dışında bir ara kanamalar veya düzensiz kanamalar geçiriyor ise bu duruma Adet Düzensizliği denir.

Adet Düzensizliği Nedenleri

Adet Düzensizliği Nedenleri
Adet Düzensizliği Nedenleri

Adet Düzensizliği Nedenlerini tek bir sebebe bağlamak doğru olmaz. Zira Adet Düzensizliğine neden olan bir çok sebep vardır. Genel olarak Adet Düzensizliği temel nedeni kadının yumurtlama döneminde hormonlarındaki düşüş bu ara kanamalara neden olabilmektedir. Bu hormonsal düşüşlere bağlı olarak da Endometrium tabakası hormon desteğini alamadığı için leke görünümünde kanamalara neden olabilir. Kişi şayet bu kanamaları sıklıkla yaşarsa mutlaka çok kısa sürede bir uzman doktora görünmesi gerekmektedir. Kişinin Adet Düzensizliği Nedeni hormonal nedenlerden kaynaklı ve adet kanamaları devamlı şiddetli ağrılı geçiyor ise kişinin bir uzmandan yardım alması son derece önemlidir. Adet Düzensizliği sadece hormonsal nedenlerden kaynaklanmıyor olabilir. Bunun bir çok sebebi olabilir bu sebepleri sıralayacak olursak;

Yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı sorunlar

Rahim ve overlerin habis kitleleri

Kullanılan hormonal ilaçlar

Miyom, polip veya kistler

Östrojen hormonu kaynaklı veya diğer hormonal bozukluklar

Enfeksiyonel durumlar

Adenomyozis (endometirial dokunun kalınlaşması)

Adet Düzensizliği Belirtileri

Adet Düzensizliği Belirtileri
Adet Düzensizliği Belirtileri

Adet kanaması ülkemizin de mevsimsel şartları göz önüne alındığında ortalama 2 – 7 gün aralığında devam etmektedir. Bununla birlikte kişinin ilk adet kanamasının başladığı gün ile bir sonraki adet kanamasının başladığı gün arası ortalama 21 – 25 gün sürmektedir. Bu süreler dışında bir kanama veya lekelenmeler oluyor ise Adet Düzensizliği gerçekleşmiştir diyebiliriz. Adet Düzensizliği menopoza yakın dönemde ayrıca kişinin hormonal düzenlemelerinin olduğu dönemde de görülmesi normal karşılanabilir. Adet Düzensizliği Belirtilerini sıralayacak olursak;

Adet döneminde şiddetli görülen ağrılar

Adet döneminin 2 günden az veya 7 günden daha uzun sürmesi

Adet döngü döneminin 21 günden kısa 35 günden daha uzun sürmesi

Kişinin çok sık adet görmesi veya hiç görmemesi

Şiddetli kanama

Baş dönmesi

Halsizlik

Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet Düzensizliği Tedavisi
Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet Düzensizliği Tedavisi belli durumlarda yapılan testler ve takip sonucu gerçekleştirilir. Şayet kişi son 1 yıl içerisinde 1 veya 2 kez Adet Düzensizliği yaşarsa bu durum normal kabul edilir. Zira mevsimsel geçişler gibi bir çok faktör buna neden olabilir. Bu yüzden adet döngüsü sürekli takip edilmelidir. Bunun yanında adet kanama süresi ve bu süredeki kanama miktarı da bir o kadar önemlidir. Yapılan ayrıntılı jinekolojik muayene, radyolojik tetkik ve laboratuvar testlerinin ardından tanıya uygun olan ilaçlı ya da cerrahi tedavi yöntemi belirlenir. Yumurtalık kisti ve rahim ağzında ya da rahmin içinde yer alan, polip veya miyom varlığında, çoğunlukla kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik histeroskopi uygulanır.

Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir