Diş Kökü İltihabı Nedir?
SAĞLIK,  Uncategorized

Diş Kökü İltihabı Nedir? Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Diş Kökü İltihabı Nedir? Diş Kökü İltihabı Tedavisi Nelerdir? Diş Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir? Diş Kökü İltihabı Ameliyatı ve Diş Kökü İltihabı Bitkisel Çözümler gibi konuları siz değerli ziyaretçilerimiz alanında uzman diş hekimleri tarafından cevaplandırıldı.

Diş Kökü İltihabı Nedir?
Diş Kökü İltihabı Nedir?

Diş Kökü İltihabı Nedir?

Diş Kökü İltihabı diğer bir adıyla Diş Kökü Enfeksiyonu ağız içerisinden veya dışarıdan gelen bakterilerin dişin köklerine inip orada zamanla enfeksiyona neden olmasıdır. Tıp dünyasında Diş Kökü İltihabı periapikal apse olarak bilinmektedir. Diş Kökü İltihabı her yaştan insanda görülebilmektedir.

Diş Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş Kökü İltihabının en belirgin özelliği şüphesiz ki çok şiddetli Diş Ağrılarıdır. Yaşanan bu ağrılar zaman zaman hem kulakları hem de lenf bezlerini olumsuz etkilemektedir. Genel Diş Kökü İltihabı belirtileri;

  • Dişlerde soğuk ve sıcak içecek ve yiyeceklere karşı hassasiyet ve ağrı oluşumu
  • Kulaklar, çene kemiği ve boyun bölgelerinde uzun ve şiddetli ağrılar
  • Çenenin alt kısımlarında yer alan lenf düğümlerinin şişmesi
  • Yiyecekleri ısırma veya çiğneme sırasında şiddetli ağrı
  • Ağız kokması ile birlikte ağız içerisinde kötü tat
  • Yüz ve yanak bölgesinde şişiklerin oluşumu
  • Ateş

Diş Kökü İltihabı Nedenleri?

Diş Kökü İltihabı Nedenleri?
Diş Kökü İltihabı Nedenleri?

Diş Kökü İltihabı gerek ağız içerisinden gerekse de dışarıdan bir şekilde ağız içerisine giren bakterilerin burada dişin pulpa kısmına inmesi ile oluşur. Pulpa; dişin kan damarlarını, sinirlerini ve bağ dokusunu oluşturan en iç dokudur. Diş Kökü İltihabı oluşmasının nedeni sadece bununla açıklanmaz başka nedenlerde Diş Kökü İltihabı oluşmasını sağlar.

Çok Sık Şekerli Gıdalar Tüketmek: Şeker oranı yüksek olan gıdaların çok sık tüketilmesi ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Tatlı ve asitli yiyecek ve içecekler çürük olan diş boşluğu oluşmasına neden olmakta iken bu durumun sonucunda diş apesisine neden olmaktadır.

Bakımsız Ağız İçi: Ağız içi bakımı ağız ve diş sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Dişlerin hiç fırçalamamak veya düzensiz fırçalamak dişlerdeki sorunun en büyük nedenidir. Bu kötü bakım sonrası ağız içerisinde Diş Kökü İltihabı olması olasılığı oldukça yüksektir.

Kuru Ağız: Bazı kişilerde ağız kuruluğu sorunu bir çok diş hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bu hastalıklardan biri de Diş Kökü İltihabı veya diğer bir adıyla Diş Kök Enfeksiyonudur.

Anatomik Nedenler: Bazı kişilerde her ne kadar yeterli ve düzenli şekilde ağız ve diş bakımı yapılsa da çene ve diş anatomilerindeki farklılıklara bağlı olarak diş kökü çürüğü daha sık görülebilir.

Diş çekimi: İltihaplanmadan etkilenen diş diğer yöntemlerle kurtarılamadığında diş hekimi dişi çeker ve apseyi boşaltır.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Diş Kökü İltihabı Tedavisi
Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Diş Kökü İltihabı Tedavisinde tedavinin asıl amacı diş köklerindeki iltihabın tamamen temizlenmesidir. Bu temizliği de bir kaç farklı tedavi yöntemi ile gerçekleştirmek mümkündür. Diş Kökü İltihabı Tedavi Yöntemleri;

Antibiyotik Kullanımı: Genellikle diş hekimleri ilaç tedavisi ile Diş Kökü İltihabı Tedavisine başlarlar. Özellikle enfeksiyonun yayılmaya başlaması durumunda diş hekimleri Antibiyotik Kullanımı tedavisini başlatırlar.

Kanal Tedavisi: Diş Kökü İltihabı Tedavisinin en etkili yöntemi şüphesiz ki kanal tedavisidir. Kanal tedavisinde dişteki hastalıklı pupa doku çıkarılır.

Apsenin Boşaltılması: Apseli alana küçük bir kesi açıldıktan sonra orada toplanan iltihabın dışarı çıkması sağlanır. Bu iltihap alındıktan sonra alandaki şişlik indikten sonra bu bölgedeki açıklığı kapatmak içinde geçici bir drenaj yerleştirilir.

Diş Kökü İltihabı Bitkisel Çözümler

Diş Kökü İltihabı tıbbi müdahaleler ile geçebilmekte iken evde doğal yöntemler ile de acıyı azaltmak ve iltihabı yok etmek mümkün. Bu yöntemler;

  • Tuzlu su veya karbonatlı ılık su ile gargara yapmak
  • Pamuk üzerine bir kaç damla damlatılmış nane yağını ağrıyan dişe sürmek
  • Dişte oluşan apse için sarımsağı ezip ve tuzla karıştırıp dişe bastırmak
  • Aloe Vera içerisinde barındırdığı doğal antibiyotik ile jeli ağrıyan dişin üzerine sürmek
  • Doğal elma sirkesi ile gargara yapmak

Yukarıda Diş Kökü İltihabı Nedir? Diş Kökü İltihabı Tedavisi Nelerdir? Diş Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir? Diş Kökü İltihabı Ameliyatı ve Diş Kökü İltihabı Bitkisel Çözümler gibi konularda verdiğimiz bilgiler herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler olmamakla birlikte olası bir sağlık sorununuzda mutlaka doktorunuza başvurunuz. Doğal yöntemler ile ilgili bilgiler ise alternatif tıp bilgileridir.

Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir