Sinir Sıkışması Nedir?
SAĞLIK

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir ağrısı genellikle geceleri daha kötüdür. Çarşaflara dokunmak veya uzanmanın baskısı son derece rahatsız edici olabilir. Sinir ağrınız nedeniyle uyuyamıyorsanız, bunu mutlaka doktorunuza bildirin.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir Ağrısı Nasıl Hisseder?
Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir Sıkışması Nedir? Nasıl Hisseder?

1/14

Sinir ağrısı olan insanlar bunu farklı şekillerde hissederler. Bazıları için, gecenin ortasında bıçak saplanan bir ağrıdır. Diğerleri için semptomlar, tüm gün hissettikleri kronik bir karıncalanma, karıncalanma veya yanma içerebilir.

Kontrolsüz sinir ağrısına katlanmak zor olabilir. Ancak tedavi ile genellikle yeterince kontrol edilebilir.

Sinir Ağrısını Anlamak
Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir Ağrısını Anlamak

2/14

Ağrının bir uyarı olması gerekiyordu. Eliniz sobaya çok yaklaştığında, sinirler beyne bir ağrı sinyali gönderir ve kendinizi yakmadan önce geri çekilirsiniz. Ama sinir hasarın varsa, o sistem çalışmıyor. Hasarlı sinirler yanlış sinyaller gönderebilir ve genellikle sebepsiz yere gerçek bir acı hissedersiniz. Hasarlı sinirler, bir yaralanmanız olduğunda ağrı hissetmemenize de neden olabilir.

Sinir Ağrısı Tetikleyicileri

Sinir Ağrısı Tetikleyicileri

3/14

Bazıları, belirli vücut pozisyonlarının veya aktivitelerinin – örneğin sırada durmak veya yürümek gibi – ağrılı hale geldiğini fark eder. Sinir hasarı da vücudunuzu aşırı hassas hale getirebilir. Bazı insanlar vücudun üzerine hafifçe örtülen çarşaflardan dolayı ağrı hissedebilir.

Duygu Kaybı

Duygu Kaybı

4/14

Sinir hasarı, parmak uçlarında his kaybına veya uyuşmaya neden olarak ellerinizle bir şeyler yapmayı zorlaştırabilir. Ayakkabılarınızı örmek, yazmak ve bağlamak zorlaşabilir. Sinir hasarı olan birçok kişi, sanki sürekli eldiven giyiyormuş gibi, dokunma duyularının donuklaştığını söylüyor.

Sinir Ağrısı ve Uyku

Sinir Ağrısı ve Uyku

5/14

Sinir ağrısı genellikle geceleri daha kötüdür. Çarşaflara dokunmak veya uzanmanın baskısı son derece rahatsız edici olabilir. Sinir ağrınız nedeniyle uyuyamıyorsanız, bunu mutlaka doktorunuza bildirin. Yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmek veya ilaç almak yardımcı olabilir.

Denge Kaybetmek

Denge Kaybetmek

6/14

Dokunma duyunuzu köreltmenin yanı sıra, sinir hasarı kas güçsüzlüğüne neden olabilir veya denge duyunuzu etkileyebilir. Bunlardan herhangi biri düşmeye neden olabilir. Diş teli, baston veya yürüteç gibi yardımcı cihazlar yardımcı olabilir. Fiziksel ve mesleki terapi de yardımcı olabilir.

Görünmeyen Yaralanmalar

Görünmeyen Yaralanmalar

7/14

Sinir hasarı sadece ağrıya neden olmaz. Ayrıca , önemli olduğunda acı hissetmenizi engelleyebilecek uyuşukluğa da neden olabilir . Sinir hasarı olan kişiler bazen farkında olmadan kendilerini yaralarlar. Doktorunuz, özellikle ayaklarınız olmak üzere düzenli olarak yaralanma olup olmadığını kontrol etmenizi önerebilir.

Sinir Ağrısı İlerlemesi

Sinir Ağrısı İlerlemesi

8/14

Tedavi edilmediğinde, sinir hasarı zamanla kötüleşebilir. Bazen beyinden ve omurilikten en uzaktaki sinirlerde, ayaklarda ve ellerde olduğu gibi başlayabilir. Daha sonra bacaklara ve kollara doğru hareket edebilir.

Bununla birlikte, sinir hasarına neden olan tıbbi durum için tedavi görürseniz, hasarı durdurabilir ve hatta tersine çevirebilirsiniz.

Ağrınızı Değerlendirmek

Ağrınızı Değerlendirmek

9/14

Çoğu durumda, sinir ağrısı kontrol edilebilir. Doktor ofisinde bir değerlendirme alarak başlayın. Soruları cevaplamaya hazır olun. Ne zamandır ağrın var? Nasıl hissettiriyor? Seni nasıl etkiler? Cevaplar, doktorunuzun ağrınıza neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edeceğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Sinir Ağrısına Neden Olan Durumlar

Sinir Ağrısına Neden Olan Durumlar

10/14

Diyabet, zona ve kanser gibi pek çok durum yaralanmaya ve sinir ağrısına neden olabilir. Bazı insanlar bilinen bir sebep olmadan sinir ağrısı geliştirir.

Kontrolsüz diyabet gibi sinir ağrınızın altında yatan nedeni bulmaya çalışmak ve bunun için uygun tedaviyi aramak önemlidir. Ağrınızı hafifletmeye ve hasarın ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir. Ancak ağrınız için de tedavi aradığınızdan emin olun.

Sinir Ağrısı için OTC Tedavileri

Sinir Ağrısı için OTC Tedavileri

11/14

Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, doktorunuzun önerdiği ilk tedavi olabilir. Bunlar arasında ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya asetaminofen veya reçeteli ilaçlar gibi diğer analjezikler yer alabilir. Diğer seçenekler arasında ciltte kullanılan ağrı kesici kremler, merhemler, yağlar, jeller veya spreyler bulunur.

Sinir Ağrısı İçin Reçeteli İlaçlar

Sinir Ağrısı İçin Reçeteli İlaçlar

12/14

Sinir ağrısına yardımcı olabilecek birçok reçeteli ilaç vardır. Bazıları güçlü ağrı kesicilerdir. Diğer ilaç türleri de yardımcı olabilir. Başlangıçta depresyon ve epilepsi için kullanılan ilaçlar genellikle sinir ağrısını hafifletmek için reçete edilir.

Sinir Ağrısı İçin Doğal Tedaviler

Sinir Ağrısı İçin Doğal Tedaviler

13/14

Tamamlayıcı veya alternatif tedaviler yardımcı olabilir. Örneğin, araştırmalar akupunkturun sinir ağrısını hafifletebileceğini bulmuştur. Bazı durumlarda, sinir ağrısı B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır veya şiddetlenir. Doktorunuzun gözetiminde takviye almak yardımcı olabilir.

Sağlığınızın Kontrolünü Ele Almak

Sağlığınızın Kontrolünü Ele Almak

14/14

İşe yarayan bir tedavi bulmak için doktorunuzla birlikte çalışmaya ek olarak, kronik ağrıyla savaşmak için başka adımlar da atabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı kilonuzu korumak ve diyetinizi iyileştirmek yardımcı olabilir.

Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir