Hamileliğin İlk Haftası, Gebeliğin İlk Haftası Bilinmesi Gerekenler
Hamileliğin İlk Haftası
Hamileliğin İlk Haftası, doğum zamanının belirlenmesi konusunda oldukça önem arz etmektedir. Zira çocuk cinsiyetinin belirlenmesi, çocuk gelişiminin takibi gibi önemli takipler için gebelik hafta sayısı üzerinden takip edilmektedir. Halk arasında Gebeliğin İlk Haftası döllenme sonrası ilk hafta değil son adet görülme tarihinden sonra başlayan ilk haftayı ifade eder. Kısaca Gebeliğin İlk Günü anne adayının gördüğü son adet kanamasının ilk günüdür. Bu nedenden dolayıdır ki anne adayı gebelikte 1. hafta içerisinde iken gerçek anlamda anne olmuş sayılmaz.
Hamilelik Belirtilerinde İlk Hafta
Planlı hamileliklerde ilk belirtiler oldukça merak uyandırmaktadır. Zira gebe kalınıp kalınmadığı gerek gebelik testleri gerekse de kan testleri ile sık sık kontrol edilir. Tıp dünyasında Gebeliğin İlk Haftası anne adayının son adetinin başlangıç gününden itibaren başlayan haftadır. Anne adayı gebe kalmış olmasına karşın bu hafta yine adet görmeye devam eder. Bir çok kadın bu durumu bilmediğinden dolayı adet görmesi durumunda gebelik umudunun yitirir ve sonraki ay gecikmesi ile hamile olduğunu düşünür ve test yapar.
Hamileliğin İlk Haftası henüz döllenme oluşmadığı için gebeliğin ilk haftasında henüz bebek oluşumu gerçekleşmemiştir. Bu hafta içerisinde bir yandan adet kanaması devam ederken bir yandan da döllenme için embriyo oluşumu olacak ve vücut yumurtanın oluşumu için kendini hazırlayacak. Embriyonun tutunması için rahim duvarı kalınlaşmaya başlayacak. Hamileliğin İlk Haftası adet dönemi de olduğu için anne adayında adet döneminde görülen karın ağrısı, bel ağrısı, kasık ağrıları, göğüs ağrısı gibi durumlar da gerçekleşmektedir. Planlı şekilde gebe kalan anne adayları için uzman doktorlar tarafından tavsiye edilen folik asit takviyeleri hamileliğin daha sağlıklı başlaması için oldukça önem arz etmektedir.
Vajinal akıntı artışların olması
Adet döneminin gecikmesi
Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
Sık idrara çıkma ihtiyacı
Mide bulantısı
Baş dönmesi
Karın ve kasıkta ağrılar
İmplantasyon kanaması veya lekelenmesi (her kadında görülmez)
Ruhsal değişiklikler
Hamileliğin İlk Haftası Yaşananlar Hisler
Planlı şekilde hamile kalan adaylar için duygusal yoğunluğu oldukça yüksek olan bir hafta ve süreç başlamakta. Gebeliğin ilk haftasında vücut fiziksel olarak bebek için gerekli ortamı sağlamak için çalışmaya başlar. Bu hafta özellikle Östrojen ve progesteron hormonlarında artış görülmekte iken bir sonraki haftada yumurtlama işleminin başlaması için endometrium yeterli kalınlığa ulaşacaktır. Bu dönemde anne adayı duygusal hislere kapılabilir.
Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.