Disguzi Nedir?
SAĞLIK,  Uncategorized

Disguzi Nedir?

Disguzi Nedir? Disguzi Nedenleri

Garip tatlar mı yaşıyorsunuz? Dysgeusia’yı duydunuz mu? Disguzi Nedir? Metalik tatlar ve disguzi hakkında her şeyi öğrenmek için kılavuzumuzu okuyun.

Disguzi Nedir?

Disguzi, ageusia ve anosmiyi duymuş olabilirsiniz. Her üç bozukluk da COVID-19’un potansiyel semptomlarıdırAgeusia, tat almanın tamamen kaybı ve anosmi, kısmen veya tamamen koku alma kaybı iken, disguzi, tat alma duyunuzdaki bir bozulmayı ifade eder. Bu bozuklukta, bir zamanlar keyif aldığınız yiyecekler artık keyif vermeyebilir. 

Türkiye’de yaşayan yetişkinlerin %17’ye kadarı disguzi ile uğraşmıştır. 

Disguzi Nedir? Disguzi Nedenleri

Disguzi Nedir? Disguzi Nedenleri

Disguzi gelişimine katkıda bulunabilecek bir dizi koşul ve faktör vardır. Koku duyusunun kısmen veya tamamen kaybı, disguziye katkıda bulunan ana faktörlerden biridir. Bu, büyük ölçüde COVID-19 teşhisi konan hastalarda görülür. 

Tat alma bozukluğunun diğer nedenleri arasında şunlar yer alır: 

Enfeksiyonlar 

Diş etlerinde, ağızda veya boğazda bulunan bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlar, etkilenen dokuların şişmesine neden olabilir. Sonuç olarak, tat tomurcuğuna giden kan akışında bir azalma meydana gelir. Bu, tat alma duyunuzu değiştirebilir. 

Tat alma duyusunun kaybı veya değişmesi de COVID-19’un bir belirtisi olabilir. 

İlaçlar ve Tedaviler

Bazı ilaçların yan etkileri, farklı bir tat alma duyusu yaşamanıza neden olabilir. Bu ilaçlar arasında amoksisilin, metronidazol, diüretikler, kalsiyum kanal blokerleri, kaptopril ve diğer yüksek tansiyon ilaçları bulunur. 

Kemoterapi veya radyasyon tedavisi görenler de tat alma bozukluğu yaşayabilir. Bu, özellikle baş ve boyun kanserleri için tedavi görenlerde yaygındır. 

Gebelik

Hormonlardaki değişiklikler sayesinde, disguzi sıklıkla hamilelik sırasında ortaya çıkar. Semptomlar genellikle ilk üç aylık dönem sona erdiğinde azalır. 

Tütün 

Tütün ürünleri, tat tomurcuklarınızı değiştirebilecek bazı kimyasallar içerir. Ek olarak, tütün kullanımının dilde ve boğazda değişikliklere neden olduğu ve bunun da tat algısının değişmesine yol açabileceği bilinmektedir.

Sağlık Koşulları: 

Disguzi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarıyla ilişkilendirilmiştir: 

  • Ağız kuruluğu:  Kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, bir dizi faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. İlaçlar, Sjogren sendromu ve radyasyon tedavisi, ağız kuruluğuna katkıda bulunabilecek faktörlerdir. Salvia eksikliği tat tomurcuklarınızı etkileyebilir.
  • Eksiklikler:  Çinko ve B vitamini gibi bazı vitamin ve minerallerde eksik olanlar, tat alma bozukluğu geliştirme riski altındadır.
  • İltihap:  Dilin iltihaplandığı durumlar, tat alıcılarınızı değiştirerek yemek yerken size alışılmadık bir tat verebilir.
  • Sinir hasarı:  Tat alma duyularınızı kontrol eden sinirler hasar gördüğünde, disguzi oluşabilir. Kulak veya boyun ameliyatından veya Bell’in felcinden kaynaklanan sinir hasarı da disguzi oluşmasına neden olabilir.
  • GÖRH :  GÖRH’den kaynaklanan kronik asit reflü çoğu zaman ağza sızar ve tat tomurcuklarını değiştirir.
  • Nörolojik bozukluklar:  Alzheimer, Parkinson ve multipl skleroz gibi bazı nörolojik bozukluklar , disguzi gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
  • Metabolik bozukluklar:  Hipotiroidizm , böbrek hastalığı , diyabet ve karaciğer hastalığı gibi metabolik durumlar disguzi ile ilişkilendirilmiştir.
  • Diş protezi:  Yaşlandıkça, protez yumuşak damağı kaplayabilir. Bu, tat reseptörlerinin aktivitesinin azalmasına neden olur.

Disguzi Belirtileri

Disguzinin ana semptomu, çarpık bir tat alma duyusudur. Tattaki bu bozulma kendini şu şekillerde gösterebilir: 

  • Geçmişte keyifle yediğiniz yemek, kötü ya da çürük bir tat nedeniyle artık keyif vermiyor. 
  • Tatlı ve tuzlu yiyeceklerin tadı artık tatlı veya tuzlu değildir.
  • Yiyeceklerin acı bir tadı vardır.
  • Hiçbir şey yememiş olmanıza rağmen ağzınızda hoş olmayan, metalik veya tatlı bir tat var 

Disguzi Teşhisi

İlk olarak, doktorunuz tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene yapacaktır. 

Sınavdan sonra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer testleri tamamlamanız istenebilir: 

  • Farklı kimyasalların tatlarının karşılaştırılması 
  • Dilin belirli bölgelerine kimyasalların uygulandığı yudumlama, tükürme ve durulama testleri 

Disguzi Tedavisi

Tedavi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Vitamin eksikliği olanlar takviye vitamin alacaklardır. Disguzi ilaçlardan kaynaklanıyorsa, farklı bir ilaca geçiş gerekli olabilir. Diyabetik olan veya tiroid, böbrek veya karaciğer sorunları olanların bu bozuklukların tedavisini gerektirecektir. 

Sigarayı azaltan veya bırakan sigara içenler de disguzi ile iyileşme görebilirler. Benzer şekilde, tüm tütün kullanımını durdurmak da disguzinizi iyileştirebilir.

Disguziyi Gıda İle Yönetmek 

Çok sayıda bileşen içeren gıdalardan kaçınılması önerilir çünkü içerikleri farklı tatların bir araya gelmesine neden olur ve bu da genellikle tat alma bozukluğu olan kişiler için hoş olmayan bir etkiye neden olur. Ek olarak, baharatlı, tatlı veya koruyucu maddelerle dolu yiyecekler, tat alma bozukluğu semptomlarındaki artışla ilişkilendirilmiştir. 

Bunun yerine, tat alma bozukluğu olanlar sadece birkaç malzemeyle basit yiyecekler yemelidir.

Disguzi Önleme

Disguzi oluşmasını önleyecek herhangi bir ilaç veya aşı yoktur, ancak onu geliştirme olasılığınızı azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır. Örneğin, sigarayı bırakmak, bol su içmek, COVID-19 pozitif olanlarla temastan kaçınmak ve iyi bir ağız hijyenine sahip olmak, disguzi yaşama şansınızı azaltmak için atabileceğiniz adımlardır. 

Disguzi Prognozu

Disguzi için görünüm genellikle olumludur. Çoğu zaman, altta yatan neden tedavi edildikten sonra bu durum kendi kendine düzelir. Bazı durumlarda, disguzi tedavi edilemez, ancak yine de yönetilebilir. Bu durumlarda, disguzi tedavisi, sağlıklı beslenme ve iştahı korumaya odaklanır. 

Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular

Tat alma bozukluğunuz olduğundan veya yakın zamanda bu bozukluğun teşhis edildiğinden endişe ediyorsanız, doktorunuza hangi soruları sormanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Kendi sorularınızı da sormakta özgürsünüz ancak aşağıdaki bilgilerle ilgili olarak doktorunuza danışmanız önemlidir: 

  • Değişen tadınız tat kaybından mı yoksa koku kaybından mı?
  • Değişen tat alma duyunuzun arkasındaki suçlu potansiyel olarak ilaçlarınız mı?
  • Damak zevkinizi değiştirebilecek altta yatan bir hastalık veya durum var mı? 
  • Takviye almak yardımcı olur mu? 
  • Tat alma duyunuzu geliştirmek için başka hangi tedavi seçenekleri mevcut?

Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir