Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Doktorları

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Doktorları

Güncellenme Tarihi: 03.08.2023


Nefroloji Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Nefrologlar, böbrek hastalıklarının teşhisini yapar, tedavi eder ve böbrek sağlığını korumaya yönelik önlemler alır. Böbrekler, vücuttaki atık maddelerin uzaklaştırılması, sıvı dengesinin düzenlenmesi, elektrolitlerin kontrol edilmesi ve kan basıncının düzenlenmesi gibi önemli fonksiyonlara sahiptir. Nefroloji, bu fonksiyonların etkilendiği hastalıkların teşhisi, tedavisi ve yönetimiyle ilgilenir.

İşte nefroloji hastalıklarının bazı örnekleri:

  1. Kronik Böbrek Hastalığı (KBH): Böbreklerin yavaş yavaş işlev kaybetmesiyle karakterize olan ilerleyici bir hastalıktır. KBH, böbrek yetmezliği ve böbrek fonksiyonlarının azalmasıyla sonuçlanabilir. Nefrologlar, KBH’nin ilerlemesini yavaşlatmak, komplikasyonları yönetmek ve böbrek fonksiyonlarını korumak için tedavi planları yapar.
  2. İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE): Bakterilerin idrar yoluna girmesi ve enfeksiyona neden olması durumudur. Nefrologlar, idrar yolu enfeksiyonlarının teşhisini koyar, uygun antibiyotik tedavisi verir ve tekrarlayan enfeksiyonları önlemek için önlemler alır.
  3. İdrar Yolu Taşları: Böbreklerde, idrar yollarında veya mesanede oluşabilen sert kitlelerdir. Nefrologlar, idrar yolu taşlarının teşhisini yapar, tedavi seçeneklerini değerlendirir ve taşların tekrar oluşumunu önlemek için uygun önlemleri alır.
  4. Glomerülonefrit: Böbreklerin filtrasyon birimi olan glomerüllerin iltihaplanmasıdır. Glomerülonefrit, böbrek yetmezliği, idrarda kan, protein kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nefrologlar, glomerülonefritin türüne bağlı olarak uygun tedavi yöntemlerini kullanır.
  5. Hipertansiyon ve Böbrek Hastalığı: Yüksek kan basıncı, böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir ve böbrek hastalığına neden olabilir. Nefrologlar, hipertansiyonun neden olduğu böbrek hasarını kontrol etmek, kan basıncını düzenlemek ve böbrek sağlığını korumak için tedavi planları yapar.
  6. Böbrek Yetmezliği: Böbreklerin yeterince işlev görmemesi durumudur. Akut böbrek yetmezliği aniden ortaya çıkarken, kronik böbrek yetmezliği zamanla ilerler. Nefrologlar, böbrek yetmezliği olan hastaların tedavi ve takibini yapar, diyaliz veya böbrek nakli gibi böbrek yerine geçen tedavi seçeneklerini değerlendirir.

Nefroloji, böbrek hastalıklarının erken teşhisi, tedavisi ve yönetimiyle ilgilenerek böbrek sağlığını korumaya yönelik önemli bir rol oynar. Nefrologlar, tıbbi değerlendirme, laboratuvar testleri, görüntüleme yöntemleri ve böbrek biyopsisi gibi yöntemleri kullanarak doğru teşhis koyma ve uygun tedavi planları oluşturma sürecinde önemli bir rol oynarlar.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Polikliniği Hakkında

Bölüm Hakkında Genel Bilgi:

Kliniğimiz, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Nefroloji kliniklerinin Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde birleşmesiyle oluşmuştur.

Kliniğimizin yataklı hasta bölümleri Ankara Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi (MH6) 4.katta A ve B blok olarak toplam 45 yatak ile hizmet sunmaktadır. Ayaktan hastalar için ise yine aynı binanın zemin katında toplam 11 adet poliklinikten oluşan bir birim mevcuttur. Poliklinik alanı genel (klinik) nefroloji, parankim hastalıkları (glomerülonefritler), organ nakli, periton diyalizi, düşük klirensli hasta eğitim polikliniği alanlarında hizmet veren poliklinikler ve arşiv kısımlarından oluşmaktadır. Ayrıca Genel Hastane zemin katta Hemodiyaliz Ünitesi’nde ayaktan ve yatan hastalara hemodiyaliz hizmeti verilmektedir. Bu birim için de aynı zamanda “Ev Hemodiyalizi Ünitesi” de yer almaktadır. Tüm bu alanlara ek olarak, Ankara Şehir Hastanesi kampüsünde yer alan tüm binalarda konsültasyon ağırlıklı çalışan poliklinikler mevcuttur.

Kliniğimizde 5 eğitim görevlisi (2 profesör, 3 doçent) 7 uzman ve 2 nefroloji yandal asistanı görev yapmaktadır.


Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıkların Genel Başlıkları:

1. Hipertansiyon
2. Sıvı-elektrolit, asit-baz bozuklukları
3. Akut Böbrek Hastalığı
4. Böbrek Nakli öncesi ve sonrası takip
5. Kronik Böbrek Hastalığı (Hemodiyaliz-Periton Diyalizi)
6. Renal Parankim Hastalıkları (Glomerülonefritler)
7. İdrar Bozuklukları (İdrarda kan veya protein bulunması)
8. Böbrek kan damarı ağlarını etkileyen böbrek damar hastalıkları (renal arter stenozu, renal ven trombozu)
9.Doğuştan-kalıtsal böbrek hastalıkları (Polikistik böbrek hastalığı, Alport sendromu vb.)


Klinik hangi hastalıklara bakar?

Nefroloji kliniği böbrek yetmezliği, hipertansiyon, elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum gibi) bozuklukları ve idrar anormalliklerinin (idrarda kan bulunması, idrarda protein bulunması gibi) nedenlerinin araştırılması, tedavi olanaklarının belirlenmesi ve böbrek fonksiyonlarının korunması ve takibi ile ilgilenir. Ayrıca sistemik hastalıkların (diabetes mellitus, hipertansiyon, romatolojik hastalıklar gibi), bazı klinik durumların (sıvı kaybı, kalp yetmezliği, kana mikrop karışması-sepsis gibi), sürekli kullanılmakta olan ilaçların (kemoterapi, romatizmal ilaçlar gibi) böbrekler üzerinde oluşturabildikleri olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi ve çözümlerin üretilmesi ile böbrek yerine koyma tedavilerinin (hemodiyaliz, periton diyaliz, böbrek nakli) planlanması, gerçekleştirilmesi ve bu hastaların takiplerini yapmaktadır.


Nefroloji Kliniğinde Yapılan Özellikli İşlemler:

1. Ultrasonografik değerlendirme
2. Ultrason eşliğinde Böbrek Biyopsisi
3. 24 saatlik kan basıncı izlemi
4. Merkez hemodiyaliz işlemi-katater takılması
5. Periton diyalizi eğitimi-uygulaması-katater takılması
6. Böbrek nakli hazırlığı ve nakil sonrası takip
7. Evde hemodiyaliz uygulaması


Bölüme Bağlı Üniteler:

1. Nefroloji poliklinik odaları (Onkoloji Hastanesi zemin kat)
2. Periton diyalizi eğitim odaları (Onkoloji Hastanesi zemin kat)
3. Hemodiyaliz Ünitesi ( Genel Hastane zemin kat)
4. Yatan hasta servisleri ( Onkoloji Hastanesi 4. Kat A ve B blok)


Nasıl Muayene olurum?

Hastanemizin Nefroloji polikliniğine muayene için başvuru iki şekilde yapılabilir:

1.Ayaktan randevu almaksızın başvuru (hastanedeki bankolardan sıra numarası alarak)

2.Randevu sistemi ile başvuru (Randevular telefonla ya da internet üzerinde alınabilir. Telefonla randevu için 182 numaralı telefon aranabilir. İnternet üzerinden randevu Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden açılan sayfadaki yönlendirmeler takip edilerek alınabilir).

Kliniğimize 18 yaş ve üzeri hastaların kabulü yapılmaktadır.

Glomerülonefrit ve böbrek nakil hastaları dosya açılarak takibe alınıp, tedavi ve takip edilen hastalar her gelişlerinde bir sonraki muayeneleri için randevu alarak muayeneye gelirler. Acil bir durum olduğunda bu randevuyu beklemeden başvururlar.

Diğer bölümlerden konsültasyon için gönderilen hastalar muayene saatleri içerisinde başvurduğu takdirde aynı gün içerisinde muayene olabilmektedir.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji kliniğinde alanında uzman doktor kadrolarından oluşmaktadır. Son teknoloji ile üretilmiş tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile hastalarına en iyi hizmeti sunmaktadır.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Kliniğinde kaliteli hizmet anlayışı ve güler yüzlü çalışanlanlarıyla hastalara hizmet vermektedir.

Nefroloji Polikliniği 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında Poliklinik hizmeti vermektedir. Poliklinik hizmetlerinde hastalara hekim seçme hakkı tanınmıştır.

ALO 182 hattını arayarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Uzmanlarından ve tarih seçiminden sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Hastalar müracaatlarını; Nöroloji poliklinik sekreterlerine başvurarak ya da Sağlık Bakanlığı 182MHRS (https://mhrs.gov.tr/vatandas/#/) telefon hattını arayıp randevu alarak gerçekleştirebilirler. Yan dal polikliniklerinde MHRS randevu sistemi bulunmamaktadır. Hastalar bu branşlara ait müracaatlarını; ilgili poliklinik sekreterlerine başvurarak yapabilirler.

Müracaatlar, mutlaka hastaya ait kimlik bilgilerinin yer aldığı resmi ve resimli belge ile yapılmalıdır.
Hasta, “Hekim Seçme Hakkına” sahiptir. Hekim Aylık Çalışma Listeleri, tüm polikliniklerde ve ilgili web sayfasında bulunmaktadır.

Kuruma başvuran hastalara hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla görevlendiril­miş Karşılama, Danışma ve Yönlendirme Personelleri yardımcı olmaktadır.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Nefroloji Polikliniği İletişim Bilgileri & Adres


🏥Adres:

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Bilkent/Çankaya/ANKARA


☎️ İletişim:

0 312 552 60 00


📧 E-Posta
:

[email protected]

Bir önceki yazımız olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları başlıklı makalemizde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği Doktor Kadrosu ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği Hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir