Balık Yağı Yağ Hücrelerini Daha İyi Kahverengi Yağ Hücrelerine Dönüştürebilir
Balık Yağı Yağ Hücrelerini Daha İyi Kahverengi Yağ Hücrelerine Dönüştürebilir
Araştırmalar, balık yağının, yağ depolayan yağ hücrelerini yağ yakan yağ hücrelerine dönüştürebildiğini göstermiştir. Bu, orta yaş kilo alımını azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar, balık yağı tüketimi ile sindirim sistemi reseptörlerinin aktive olduğunu açıklıyor. Sempatik sinir sistemi sırayla aktive olur ve bu da depo hücrelerinin yağı metabolize etmesine neden olur.
Tüm yağ dokuları yağ depolamaz. “Beyaz yağ hücreleri”, enerji arzını sürdürmek için yağ depolar. “Kahverengi yağ hücreleri”, sabit bir vücut ısısını korumak için yağı metabolize eder. Bebeklerde bol miktarda kahverengi yağ hücresi bulunur, ancak biz yaşlandıkça sayıları azalır. Son zamanlarda, kahverengi hücrelere benzer işlev gören 3. tür bir yağ hücresi olan “bej yağ hücreleri” keşfedildi. Yaşlandıkça bej yağ hücrelerinin sayısı da azalır. Yağ, bu metabolize edici hücreler olmadan yıllarca birikmeye devam eder.
Çalışma, belirli türdeki yiyecekleri tüketmenin bu bej yağ hücrelerinin sayısını artırıp artırmayacağını araştırdı.
Balık yağının yağ birikimini önlediği daha önceki çalışmalardan biliniyor. Araştırmacılar, bej yağ hücrelerindeki artış ile balık yağı tüketimi arasında bir ilişki olup olmadığını test etti.
Bir grup fare yağlı yiyecekler tüketirken, diğer bir grup balık yağı ilavesiyle yağlı yiyecekler tüketmiştir. Balık yağı ilaveli yem tüketen fareler, balık yağı tüketmeyen farelere göre %15-25 daha az yağ ve %5-10 daha az kilo aldılar.
Sempatik sinir sisteminin aktivasyonu, beyaz yağ hücrelerinden bej yağ hücrelerinin oluşmasına da neden oldu. Bu, yağ depolayan bazı yağ hücrelerinin metabolize etme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir.
Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.