Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Doktorları

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Doktorları

Güncellenme Tarihi: 04.08.2023


Hematoloji Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Hematoloji, kan ve kan hücreleriyle ilgilenen bir tıp dalıdır. Hematoloji uzmanları, kanın üretimi, bileşimi, hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenir. Hematoloji hastalıkları, kan hücreleri (kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler), kemik iliği, lenf bezleri ve lenf sistemi gibi yapıları etkileyen çeşitli rahatsızlıkları içerir.

Hematoloji hastalıkları arasında şunlar bulunur:

  1. Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin seviyelerinin düşük olduğu durumdur. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve halsizlik, solgunluk, nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir.
  2. Lösemi: Kemik iliğindeki normal kan hücrelerinin yerine kanserli hücrelerin üretildiği bir grup kanser türünü ifade eder. Lösemiler, lösemik hücrelerin hızla üremesi ve normal kan hücrelerinin yerini alması sonucunda kanın normal fonksiyonlarını bozar.
  3. Lenfoma: Lenf bezlerinde veya lenf sisteminde gelişen kanserli tümörlerdir. İki ana tipi vardır: Hodgkin lenfoma ve non-Hodgkin lenfoma. Lenfoma, lenf bezlerinde şişlik, ateş, kilo kaybı ve gece terlemeleri gibi belirtilere yol açabilir.
  4. Hemofili: Kanın normal şekilde pıhtılaşma yeteneğinin eksik veya zayıf olduğu kalıtsal bir hastalıktır. Hemofilili hastalar, küçük bir yaralanma veya travma sonucunda bile aşırı kanama riski taşırlar.
  5. Trombositopeni: Trombosit adı verilen kan pulcuklarının sayısının düşük olduğu bir durumdur. Trombositlerin düşük seviyeleri, kanın normal şekilde pıhtılaşmasını engeller ve kolay morarma ve kanama eğilimine neden olur.

Bu sadece bazı örneklerdir ve hematoloji hastalıkları oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar. Hematoloji uzmanları, kan testleri, kemik iliği biyopsisi, lenf nodu biyopsisi, genetik testler ve görüntüleme yöntemlerini kullanarak tanı koyma ve tedavi planlaması yaparlar. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, kemoterapi, radyoterapi, kemik iliği nakli ve immünoterapi gibi yöntemler bulunabilir.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Polikliniği Hakkında

Hematoloji Bölümü, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’na ait bir bilim dalı olarak Ankara Şehir Hastanesi yerleşkesi Onkoloji Hastanesi’nde (MH6 no’lu kule) bulunmaktadır. Bölümümüzde 2 Profesör, 6 doçent, 8 hematoloji uzmanı ve 8 hematoloji yan dal asistanı görev yapmaktadır. Hematoloji yatan hasta servisleri 2. katta konuşlandırılmış olup A blok ve C blok her biri 21’er yataklı iki servis olarak, B blok ise 16 yataklı Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi olarak görev yapmaktadır. Kemik İliği Nakil ünitemizde 16 yatak kapasitesi ile hem otolog hem allojenik kemik iliği nakli yapılmaktadır. Ayrıca tüm allojenik dönor kaynaklarından ( kardeş, akraba dışı, haplo identik) nakil yapılabilmektedir. Hem Ulusal hem de uluslarası hastalara nakil yapılabilmektedir. B1 katında hematoloji poliklinikleri (Genel hematoloji, takipli hasta polikliniği, konsültasyon, sağlık kurulu, kemik iliği transplantasyonu, terapötik aferez hasta değerlendirme poliklinikleri ) hafta içi hergün saat 08.30-16.30 arasında aktif olarak görev yapmaktadır. B1 katı aferez ünitemizde, terapödik plazmaferez, terapodik sitoferezis, lipid aferezi ve kök hücre toplama işlemleri yapılmaktadır. MHC bloğunda ise kök hücre saklama laboratuvarımızda, otolog ve allojenik nakil hastalarının kök hücreleri ve hücresel tedavi ürünleri muhafa edilmektedir. Ayaktan tedavi ünitesinde Kemoterapi, kan komponentleri ve ürünleri transfüzyonları ve flebotomi işlemleri yapılmaktadır.


Tanı ve tedavisi yapılan hastalıklar

Hematoloji Bilim Dalı’nı ilgilendiren hem iyi huylu hem de kötücül hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Akut Lösemiler Kronik Lösemiler Miyeloproliferatif hastalıklar Myelodisplastik Sendromlar Lenfomalar ve Lenfoproliferatif Hastalıklar Multipl Miyelom ve diğer plazma hücre hastalıkları Anemiler, Kemik iliği yetmezlikleri Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları Trombofili ve diğer hematolojik hastalıklar.


Klinik hangi hastalara bakar?

Hematolojik hastalık şüphesiyle araştırılmak üzere bölümümüze gönderilen hastalar Hematolojik bir hastalık tanısı almış, tedavi ve takibi yapılacak olan hastalar Cerrahi girişim öncesinde yapılan kan tetkiklerinde bozukluk saptanan hastalar Otolog veya allojeneik hematopoietik kök hücre transplantasyonu endikasyonu olan hastalar Hastanemizde otolog veya allojeneik hematopoietik kök hücre transplantasyonu olmuş olan hastalar Hematolojik hastalık dışı bir tanısı olup başka bölümlerce takip edilen ve terapötik aferez endikasyonu koyulan hastalar Özellikli işlemler Otolog ve Allojeneik hematopoietik kök hücre nakli Terapötik aferez işlemleri Kök Hücre Mobilizasyonu, toplanması ve saklanması Kemik iliği biyopsisi ve aspirasyonu yapılması ve aspirasyonun değerlendirilmesi Çevresel kan yayması (Periferik yayma) değerlendirmesi Bölüme bağlı üniteler Yatan hasta servisleri (2. Kat A ve C bloklar) Kemik İliği Transplantasyon Servisi (2.Kat B Blok) Hematoloji poliklinikleri (B1 kat) Kemik iliği transplantasyon polikliniği (B1 kat) Terapötik aferez birimi (B1 kat)


Nasıl muayene olurum?

Hematolojik tanısı olan ve dosya açılarak tedavi ve takip edilen hastalar her gelişlerinde bir sonraki muayeneleri için randevu alarak muayeneye gelirler. Acil bir durum olduğunda bu randevuyu beklemeden başvururlar. Daha önce dosya açılmamış olan hastalar B1 kattaki kayıt bankolarından hematoloji polikliniğine sıra numarası alarak muayene olabilirler. Randevu ile gelmek isteyen hastalar MHRS sistemi üzerinden 182’den randevu alabilirler. Ancak bu hastaların öncesinde dahiliye polikliniğinde görülerek hematoloji polikliniğinde muayenelerine gerek görülürse yeşil listeye alınmaları gereklidir. Diğer bölümlerden konsültasyon için gönderilen hastalar muayene saatleri içerisinde başvurduğu takdirde aynı gün içerisinde muayene olabilmektedir. Kök hücre transplantasyonu olmuş hastaların transplant sonrası takipleri Kemik İliği Transplantasyon (KİT) Polikliniğinde yapılmaktadır, KİT polikliniğine randevu almaya gerek yoktur.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji kliniğinde alanında uzman doktor kadrolarından oluşmaktadır. Son teknoloji ile üretilmiş tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile hastalarına en iyi hizmeti sunmaktadır.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniğinde kaliteli hizmet anlayışı ve güler yüzlü çalışanlanlarıyla hastalara hizmet vermektedir.

Hematoloji Polikliniği 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında Poliklinik hizmeti vermektedir. Poliklinik hizmetlerinde hastalara hekim seçme hakkı tanınmıştır.

ALO 182 hattını arayarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Uzmanlarından ve tarih seçiminden sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Hastalar müracaatlarını; Hematoloji poliklinik sekreterlerine başvurarak ya da Sağlık Bakanlığı 182MHRS (https://mhrs.gov.tr/vatandas/#/) telefon hattını arayıp randevu alarak gerçekleştirebilirler. Yan dal polikliniklerinde MHRS randevu sistemi bulunmamaktadır. Hastalar bu branşlara ait müracaatlarını; ilgili poliklinik sekreterlerine başvurarak yapabilirler.

Müracaatlar, mutlaka hastaya ait kimlik bilgilerinin yer aldığı resmi ve resimli belge ile yapılmalıdır.
Hasta, “Hekim Seçme Hakkına” sahiptir. Hekim Aylık Çalışma Listeleri, tüm polikliniklerde ve ilgili web sayfasında bulunmaktadır.

Kuruma başvuran hastalara hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla görevlendiril­miş Karşılama, Danışma ve Yönlendirme Personelleri yardımcı olmaktadır.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Polikliniği İletişim Bilgileri & Adres


🏥Adres:

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üniversiteler Mahallesi 1604. Cadde No: 9 Bilkent/Çankaya/ANKARA


☎️ İletişim:

0 312 552 60 00


📧 E-Posta
:

[email protected]

Bir önceki yazımız olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye(İç Hastalıkları) Doktorları başlıklı makalemizde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye(İç Hastalıkları) Doktorları, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye(İç Hastalıkları) Polikliniği Doktor Kadrosu ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye(İç Hastalıkları) Polikliniği Hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir