Safra Kesesi Kanseri Nedir? Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Safra Kesesi Kanseri Tedavi Yöntemleri
Safra Kesesi Kanseri Nedir? Safra Kesesi Kanseri Neden Olur? Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Kanseri Teşhisi Nasıl Konur? Safra Kesesi Kanseri Evreleri? Safra Kesesi Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? gibi bir çok soruyu siz değerli ziyaretçilerimiz için alanında uzman cerrahlara sorduk.
Safra Kesesi Kanseri Nedir?
Safra Kesesi karın bölgesinin sağ tarafında karaciğerin hemen altında yer alan bir organ olup karaciğerin salgıladığı safra sıvısı Safra Kesesi içerisinde depolanır. Şayet ihtiyaç halinde Safra Kesesi de safra sıvısını salgılayarak sindirim sırasında emilmesi gereken gıdaların işlenmesine de yardımcı olur. Safra Kesesi bunun yanında vücutta safra taşı oluşumunu engellemek amacıyla da mukus salgılar. Kısaca Safra Kesesi görevini toparlarsak Safra Kesesi vücudumuzun sindirim sürecinde düzenleyici bir rol oynar.
Bir çok sebebe bağlı olarak Safra Kesesi içerisinde bulunan hücreler olması gerekenden çok büyüme veya çoğalması durumunda Safra Kesesi Kanseri oluşabilmektedir. Safra Kesesi Kanseri oluşması için bir çok farklı risk faktörü vardır. Safra Kesesi Kanseri ülkemizde nadir olarak görülse de Safra Kesesi Kanseri bulunduğu yer itibarı ile geç fark edilmektedir.
Safra Kesesi Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Safra Kesesi Kanseri nedenleri maalesef tam olarak saptanamamaktadır. Fakat bazı risk faktörleri Safra Kesesi Kanseri oluşum riskini tetikler. Bu risk faktörlerini sıralayacak olursak;
Obezite
Yaş Faktörü (50 yaş ve üzeri kişilerde daha sıklıkla görülür.)
Cinsiyet Faktörü (Kadınlarda erkeklere nazaran daha sıklıkla görülmektedir.)
Genetik Faktörler (Ailede Safra Kesesi Kanseri geçmişi var ise)
Tifo: Salmonella bakterisi ile enfekte olmuş birisinin safra kesesi kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Safra Kanal Problemleri
Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Genellikle fark edilmesi biraz zor olan Safra Kesesi Kanseri pek fazla belirgin belirti göstermeyebilir. Belirtileri zaman içerisinde yavaş yavaş artarak kendini göstermektedir.
Göz beyazları ve ciltte sararmalar yani Sarılık
Çok sık bulantı ve kusma şikayeti
Sağ alt kadranda keskin veya yavaş yavaş artan ağrılar
Halsizlik ve aşırı yorgunluk
İştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı
Göbek bölgesinde şişkinlik oluşması.
Bu belirtiler bir çok hastalığın belirtisi olmakla beraber bu belirtilere sahip kişilerin mutlaka bir uzmana görülmesi tavsiye edilmektedir. Gerekli testler neticesinde kişinin Safra Kesesi Kanseri tanısı var ise belirlenir. İleri seviyede Safra Kesesi Kanseri belirtilerinden en çok görüleni sarılık, karında ve safra kesesinin bulunduğu alanda büyük bir kitle hissi ve ağrıdır. Bazı hastalarda bu belirtiler Safra Kesesi Kanseri başlangıcından 3 ay sonra kendini gösterirken bazı hastalarda bu belirtiler Safra Kesesi Kanseri sonrası 1 yıl boyunca kendini belli ettirmez. Safra Kesesi içerisinde bulunan taşlar şayet 3 cm den büyük ise kanser riski de artmaktadır. Safra Kesesi Kanseri belirtilerinin herhangi birinin fark edilmesi durumunda, en kısa sürede tam donanımlı bir hastanenin Genel Cerrahi bölümüne başvurmak gerekir.
Safra Kesesi Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Safra Kesesi Kanseri belirtilerinin olması durumunda doktorunuz sizlerden bir takım testler isteyecektir. Bu testler neticesinde kişide Safra Kesesi Kanseri olup olmadığına tanı konur. Safra Kesesi Kanseri Evresi de saptandıktan sonra hasta için en ideal tedavi yöntemi belirlenir. Safra Kesesi Kanseri Tanısının konması için yapılması gereken yöntemler;
Fiziki Muayene: Ayakta muayene ile cerrahın hastanın karın bölgesi fiziki muayenesi. Burada karın ağrısı, karın bölgesindeki şişkinlik ve kişinin kilo kaybı gibi etmenler elle muayene edilir.
İdrar ve Kan Testleri: Kan ve idrar testleri de yine Safra Kesesi Kanseri Tanısı için kullanılan yöntemler arasındadır.
Karaciğer Fonksiyon Testi: Safra Kesesi Kanseri Tanısı için karaciğer ve safra kesesinin işlevi de yapılan bir diğer testlerdendir.
Ultrasonografi: Safra kesesi ve karaciğer görüntüsü alınıp incelenerek Safra Kesesi Kanseri Tanısı teşhisi var olup olmadığı belirlenir.
Bilgisayarlı Tomografi: X ışınları kullanan bu cihaz, daha detaylı bir görüntü sağlar ve teşhisine yardımcı olabilir.
Safra Kesesi Biyopsisi: Doktorunuz, safra kesesi kanseri olasılığını doğrulamak için bir biyopsi alabilir. Biyopsi, küçük bir doku örneği alınmasıdır.
Safra Kesesi Kanseri Teşhisi Evreleri
Safra Kesesi Kanseri Tanısı konduktan sonra Safra Kesesi Kanseri Evresi belirlenir. Safra Kesesi Kanseri Evresi 4 evreden oluşmakta olup bu evreler;
Evre 1: İn-situ karsinom, safra kesesi tümörü sadece intramusküler yerleşimlidir.
Evre 2: Tümör sadece safra kesesinin musküler tabakasını tutmuştur.
Evre 3: Safra kesesinin duvarı tüm katları kanser tümörü ile karşı karşıyadır. Duktus sistikus lenf nodüleri tutulmuş ya da tutulmamış olabilir.
Evre 4: Bu evrede safra kesesi kanseri karaciğer ve diğer komşu organlara yayılma göstermiştir. Safra kanalları ve diğer lenf nodüllerinde tutulum mevcuttur.
Safra Kesesi Kanseri Tedavi Yöntemleri
Safra Kesesi Kanseri Tedavisi hastanın gerek fiziki durumu gerekse hastalığın evresi göz önüne alınarak hangi tedavi yönteminin uygulanacağına hekim tarafından karar verilir. Kullanılan tedavi yöntemlerine bakacak olursak;
Cerrahi Tedavi: Hastanın durumu göz önüne alınarak ameliyat yapılır. Ameliyat sonrasında hastanın bağırsaklarının işlevini yerine getirebilmesi için gerektiğinde bağırsak tüpleri (restenoz) konulabilir.
Kemoterapi: Kötü huylu hücreleri yok etmek ve kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak amacıyla kullanılan ilaç tedavisidir. Cerrahi tedavinin yetersiz kaldığı durumda veya cerrahi tedaviden sonra kullanılabilmektedir.
Radyoterapi: Tümör hücrelerine yüksek doz radyasyon uygulanmasıdır. Bu yöntemde yine kemoterapi gibi Cerrahi tedavinin yetersiz kaldığı durumda veya cerrahi tedaviden sonra kullanılabilmektedir.
İmmunoterapi: İmmunoterapi, vücudun kendine ait savunma mekanizmalarını güçlendirmek için kullanılan tedavi yöntemidir.
Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı hastanın genel sağlık durumu, hastanın cinsiyeti, yaş faktörü ve en önemlisi de Safra Kesesi Kanseri Evresi göz önüne alındıktan sonra belirlenir. Tedavi yöntemlerinin seçimi ve uygulanması, bir onkolog veya cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Not: Yukarıda belirttiğimiz bilgiler hastalıklar hakkında genel bilgiler olup herhangi bir sağlık sorununuzda mutlaka en kısa zamanda cerrahınıza başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Siz değerli ziyaretçilerimizde Safra Kesesi Kanseri Nedir? Safra Kesesi Kanseri Nedenleri Nelerdir? Safra Kesesi Kanseri Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Kanseri Teşhisi Nasıl Konur? Safra Kesesi Kanseri Teşhisi Evreleri ve Safra Kesesi Kanseri Tedavi Yöntemleri hakkında yorum ve görüşlerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Ekinezya'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde Ağrı kesici için Ekinezya, Cilt için Ekinezya ve Ekinezya Nedir? hakkında bilgiler verilmektedir.