Adana Şehir Hastanesi
Adana Şehir Hastanesi

Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Doktorları

Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Doktorları

Güncellenme Tarihi: 113.09.2023


Neonatoloji Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Neonatoloji, yeni doğan bebeklerin sağlık sorunlarını inceleyen ve tedavi eden bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Neonatologlar, prematüre bebekler ve doğum sonrası sorunları olan tam zamanlı bebekler gibi kritik durumdaki bebeklerle ilgilenir. İşte neonatoloji hastalıkları hakkında daha fazla bilgi:

  1. Prematürelik: Neonatolojide en sık karşılaşılan durumlardan biri prematürelik yani erken doğumdur. Prematüre bebekler, doğum öncesi 37 haftayı tamamlamamış olarak dünyaya gelirler. Bu bebekler, organ sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle solunum problemleri, beslenme sorunları ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi sağlık sorunları yaşayabilirler.
  2. Solunum Sorunları: Yeni doğan bebekler arasında solunum sorunları oldukça yaygındır. Respiratuvar distres sendromu (RDS), prematüre bebeklerde akciğerlerin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Solunum desteği ve solunum tedavisi gerektirebilir. Bunun yanı sıra, başka solunum problemleri de olabilir, örneğin apne (solunum durması) veya bronkopulmoner displazi (akciğer dokusunun hasar görmesi).
  3. Enfeksiyonlar: Yeni doğan bebekler, enfeksiyonlara karşı zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olabilirler. Sepsis (kan enfeksiyonu), menenjit (beyin ve omurilik enfeksiyonu) ve pnömoni (akciğer enfeksiyonu) gibi enfeksiyonlar neonatoloji alanında önemli bir yer tutar. Erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir.
  4. Metabolik Hastalıklar: Yenidoğan tarama testleri, doğum sonrası bazı metabolik hastalıkların erken teşhisini sağlar. Fenilketonüri (PKU), hipotiroidizm, galaktozemi gibi genetik metabolik hastalıklar neonatologlar tarafından izlenir ve tedavi edilir.
  5. Konjenital Anomaliler: Bazı bebekler doğumda doğuştan gelen anormalliklere sahip olabilirler. Kalp hastalıkları, omurga anormallikleri, gastrointestinal sistem anomalileri ve üriner sistem bozuklukları gibi konjenital anomaliler neonatologlar tarafından takip edilir ve gerektiğinde cerrahi müdahale gerekebilir.

Neonatologlar, bebeklerin sağlığını izlemek, erken teşhis koymak, gerekli tedaviyi uygulamak ve aileleri bilgilendirmek için çalışırlar. Çok sayıda teknolojik ve medikal yöntem kullanırlar ve multidisipliner bir ekip ile birlikte çalışırlar.


Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Polikliniği Hakkında

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine Ulaşım

C blok 1.Katta

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) Hakkında
Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ), hayatın ilk 4 haftasında prematüre (erken doğan yenidoğan)  ve term (zamanında doğan yenidoğan) bebeklerde doğumsal, doğum sırası ve sonrasında oluşabilecek sağlık sorunları nedeniyle ileri düzey yoğun bakım ihtiyacı olan yenidoğanlara hizmet vermektedir.  Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, 24’üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum (prematürite), çoğul gebelik, şeker hastalıklı annelerin bebeği, hipertansiyonlu anne bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum (kakasını) yutmuş bebek, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı, doğumsal anormalliklere bağlı sorunlar (doğuştan yemek borusu yokluğu, doğuştan mide barsak anüs tıkanıklıkları, doğumsal diafram fıtığı vb), erken doğuma bağlı göz hastalığı (prematürite retinopatisi-ROP), beyin ve omurganın doğumsal anormallikleri ile doğan bebekler gibi yüksek risk taşıyan bebeklere gelişmiş düzeyde bakım ve tedavi imkanı sağlamaktadır.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde; solunum desteği (ventilatör tedavisi), kan değişimi, fototerapi (ışık tedavisi), santral kateter uygulamaları (ana toplar damarlara kateter yerleştirilmesi), perkütan katater uygulamaları (kol ve bacakta yer alan ince damarlardan kalbe uzanan ince damar yolu), total parenteral nutrisyon (tamamen damar yolu ile aminoasit ve lipid içerikli beslenme) uygulamaları, toraks tüpü takılması (akciğer hava kaçağı tedavisi), periton (karın zarı) ve kan diyalizi (hemodializ-hemodiafiltrasyon), sürekli invaziv kan basıncı monitörizasyonu (el değmeden atar damardan tansiyon ölçümü), hasta başı EEG (beyin elektrosu), hasta başı EKO (Kalp ultrasonu), hasta başı USG (beyin ve diğer iç organların değerlendirilmesi için ultrason), Prematüre Retinopati (ROP) muayenesi (erken doğan bebeklerin göz muayeneleri), anne eğitimi, emzirme desteği ve emzirme-anne sütü sağma  eğitimi, kanguru bakımı (prematüre bebek ve annenin ten tene teması) da yapılmaktadır.

Ünitemiz, Çocuk Cerrahisi, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Göz Hastalıkları (ROP tanı ve tedavisi), Kulak Burun Boğaz (KBB), Radyoloji, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk Hematolojisi , Çocuk Metabolizma ve Endokrinolojisi’nden 24 saat destek almaktadır.

Yenidoğan YBÜ’mizde 35 küvöz, 3 adet izolasyon odası, 2 adet anne uyum odası (toplam 4 yataklı), 6 adet anne sütü sağma alanı, 2 adet anne sütü saklama dolabı (derin donduruculu), anne sütü-mama hazırlama mutfağı, kan gazı cihazı(bilurubin ölçebilen), 1 adet hipotermi cihazı, 1 adet hastabaşı amplitüd EEG cihazı,  11 adet Yüksek Frekanslı Ossilatuar Ventilasyon (HFOV) yapabilen toplam 32 adet solunum cihazı mevcuttur. Ünitemiz, 2 yenidoğan uzmanı (neonatolog), 53 hemşireyle hizmet vermekte olup eğitim kliniği olması nedeniyle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisas eğitimi alan asistan doktorların yenidoğan (neonatoloji) eğitimilerini de vermektedir. Yenidoğan bebeklere gerekli olan tüm tıbbi ve cerrahi hizmetleri sunan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, hastanenemizin yanı sıra çevre illerde yoğun bakım ihtiyacı duyan tüm yeni doğan bebeklere sağlık hizmeti sağlamaktadır


Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji kliniğinde alanında uzman doktor kadrolarından oluşmaktadır. Son teknoloji ile üretilmiş tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile hastalarına en iyi hizmeti sunmaktadır.

Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Kliniğinde kaliteli hizmet anlayışı ve güler yüzlü çalışanlanlarıyla hastalara hizmet vermektedir.

Neonatoloji Polikliniği 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında Poliklinik hizmeti vermektedir. Poliklinik hizmetlerinde hastalara hekim seçme hakkı tanınmıştır.

ALO 182 hattını arayarak Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Uzmanlarından ve tarih seçiminden sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Hastalar müracaatlarını; Neonatoloji poliklinik sekreterlerine başvurarak ya da Sağlık Bakanlığı 182MHRS (https://mhrs.gov.tr/vatandas/#/) telefon hattını arayıp randevu alarak gerçekleştirebilirler. Yan dal polikliniklerinde MHRS randevu sistemi bulunmamaktadır. Hastalar bu branşlara ait müracaatlarını; ilgili poliklinik sekreterlerine başvurarak yapabilirler.

Müracaatlar, mutlaka hastaya ait kimlik bilgilerinin yer aldığı resmi ve resimli belge ile yapılmalıdır.
Hasta, “Hekim Seçme Hakkına” sahiptir. Hekim Aylık Çalışma Listeleri, tüm polikliniklerde ve ilgili web sayfasında bulunmaktadır.

Kuruma başvuran hastalara hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla görevlendiril­miş Karşılama, Danışma ve Yönlendirme Personelleri yardımcı olmaktadır.


Adana Şehir Hastanesi Neonatoloji Polikliniği İletişim Bilgileri & Adres


🏥Adres:

Dr. Mithat Özsan Bulvarı Kışla Mah. 4522 Sok. No: 1 Yüreğir/ADANA


☎️ İletişim:

0 322 455 90 00


📧 E-Posta
:

e-Posta : [email protected]
PTT KEP adresimiz:[email protected]

Bir önceki yazımız olan Adana Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Doktorları başlıklı makalemizde Adana Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Doktorları, Adana Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Polikliniği Doktor Kadrosu ve Adana Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Polikliniği Hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir